GRANICE UMJETNOSTI

Picasso, Pollock, Rothke? Ne, zvijezda večeri na jesenskoj aukciji bio je skelet T-Rexa

 Jeff Pachoud/AFP
Znanstvenici su također izrazili zabrinutost zbog negativnih efekata koje bi prodaja mogla imati na proučavanje dinosaura

Bila je to večer za pamćenje u Rockefeller centru u New Yorku tog utorka početkom listopada kada je aukcijska kuća Christie's, ove godine nešto ranije nego inače, održala svoju tradicionalnu jesensku aukciju umjetnosti 20. stoljeća. Ostvareno je na koncu 340,8 milijuna dolara, a u ponudi su bila remek-djela s potpisom Picassa, Pollocka, Rothka, de Kooninga i drugih majstora moderne umjetnosti.

Međutim, zvijezda večeri nije bilo djelo niti jednog od navedene gospode. Bio je to - kostur jednog dinosaura. Dosad neviđena aukcija skeleta T-Rexa nazvanog "Stan", procijenjenog na između 6 i 8 milijuna dolara, vjerojatno će svima ostati u sjećanju. Prodan je nakon napetog nadmetanja koje su vodili Christie'sovi stručnjaci na tri kontinenta, u New Yorku, Londonu i Hong Kongu, telefonskim putem s kupcima iz cijeloga svijeta, za 31,8 milijuna dolara, što je najveći iznos plaćen za jednog fosila u povijesti aukcija.

Za usporedbu, slika "Bez naziva (Bolsena)" Cya Twomblyja iz 1969. prodana je za 38,7 milijuna dolara, "Bez naslova" Marka Rothka iz 1967. godine za 31,3 milijuna dolara, "Žena (Zelena)" Willema de Kooninga (1953. - 55.) za 23,3 milijuna dolara, akvarel Paula Cézannea, "Nature morte avec pot au lait, melon et sucrier" (1900. - 06.), za 28,6 milijuna dolara, što je rekord za rad na papiru za ovog postimpresionističkog slikara, Pollockova "Crvena kompozicija" (1946.) postigla je cijenu od 13 milijuna dolara, a portret Dore Maar "Femme dans un fauteuil" Pabla Picassa (1941.) za 29,5 milijuna dolara.

image
Pollockova "Crvena kompozicija" iz 1946. godine postigla je cijenu od 13 milijuna dolara

Sve u svemu, u Christies'u su zadovoljni rezultatom aukcije, kao i brojem ljudi koji su pratili događanje, njih 280 tisuća. "Nakon svih ovih mjeseci, koliko traje pandemija covida-19", rekao je Adrien Meyer, predsjednik globalnih privatnih prodaja u Christie'su, "naši su klijenti još uvijek raspoloženi za kupnju."

Hibridna forma

Aukcija je zbog predsjedničkih izbora u SAD-u, ali i neizvjesnosti oko korone prebačena na raniji termin, no stručnjaci iz Christie'sa trudili su se prenijeti svu onu napetost koja se inače odvija u aukcijskoj sali kada se kupci nadmeću uživo jer iz očitih razloga pandemije koja hara svijetom ove godine to nije bilo moguće.

image
Slika "Bez naslova" Marka Rothka iz 1967. godine prodana je za 31,3 milijuna dolara

No aukcijske kuće prilagodile su se novonastaloj situaciji te se i ova odvila u hibridnoj formi, putem telefonskih poziva i online, sve se prenosilo putem live streama, a u Christie'su su posebnu pažnju dali cjelokupnoj atmosferi uključivanjem složenih scenografija i pozadinske glazbe koja je imala za cilj ispuniti pauze između nadmetanja.

image

Portret Dore Maar Pabla Picassa naslikan 1941. godine prodan je za 29,5 milijuna dolara

"To nisu privremene promjene", rekao je Meyer u intervjuu prije aukcije. "Kada nadiđemo svoje tradicionalne vrijednosti, to je zato što postoji osjećaj da će klijenti na to pozitivno odgovoriti."

A jedan od tih napora da se prekine s tradicijom bilo je i uključivanje fosila dinosaura starog 67 milijuna godina među impresionistička i moderna umjetnička djela. Tržište fosila, naime, navodno cvjeta, a privuklo je čak i holivudske zvijezde, uključujući Nicolasa Cagea i Leonarda DiCaprija.

Čini se i da je odluka da se Stan stavi u prvi plan marketinške kampanje uoči same aukcije djelomično odgovorna za privlačenje interesa za veću prodaju. Prošlog mjeseca Christie's je čak redizajnirao svoju galeriju u 49. ulici kako bi impozantni dinosaur, 4 metra visok i 12 metara dug, mogao biti izložen. Nazvan je inače po paleontologu amateru Stanu Sacrisonu, koji je njegove ostatke otkrio 1987. godine, iskopan je 1992., a posljednjih godina nalazio se u Institutu za geološka istraživanja Black Hills u Južnoj Dakoti. Deseci visokokvalitetnih odljeva njegovih kostiju izloženi su u muzejima širom svijeta.

Tijekom posljednja dva desetljeća istraživači su teoretizirali da proboji Stanove lubanje i sraslih vratnih kralježaka ukazuju na to da je ovaj tiranosaur bio ratnik i da je vjerojatno preživio napade vlastite vrste. Znanstvenici također procjenjuju da je dinosaur bio težak gotovo 8 tona dok je bio živ, više nego dvostruko od težine današnjeg afričkog slona.

Sama aukcija njegova kostura u trajanju od 20-ak minuta bila je poprilično teatralna, kako se navodi u nekim izvještajima. Za nju je Christie's osigurao i posebnog aukcionara. Nakon što je otvorio dražbu s početnom cijenom od 3 milijuna dolara, u početku su se nadmetala uglavnom dva Christie'seva stručnjaka do svote od 20 milijuna dolara. Njihovo je nadmetanje povremeno prekidao treći aukcionar, čiji je klijent u nekoliko navrata dizao cijenu za nekoliko milijuna dolara, umjesto da se drži koraka od 500.000 dolara kojih su se pridržavala druga dva konkurenta.

Na kraju ga je prodao Christie'sov stručnjak James Hislop, voditelj Odjela za znanost i prirodoslovlje. Prema njegovim riječima, rijetko se događa da paleontolozi pronađu fosile tiranosaura, a pogotovo ovako cjelovite poput Stana, a još je rjeđe da se takvi kosturi pojave na tržištu. Posljednji put je sličan primjerak došao na dražbu 1997. godine, kada je T-Rex po imenu Sue prodan za 8,36 milijuna dolara Prirodoslovnom muzeju u Chicagu.

"Nikada neću zaboraviti trenutak kad sam se prvi put suočio s njim licem u lice u Coloradu" izjavio je Hyslop. "Izgledao je još veći i još više divlji nego što sam zamišljao."

Pa iako ime novog vlasnika rijetkog kostura T-Rexa u Christie'su nisu htjeli otkriti, pretpostavlja se da je Stan novi dom pronašao negdje na Bliskom istoku jer je prodan preko Londona, gdje kupuju uglavnom klijenti iz tog dijela svijeta. No gdjegod da je završio, bura oko te prodaje i dalje se ne stišava. Osim što su se mnogi već tijekom prvih najava aukcije pitali što jedan od najvećih i najcjelovitijih kostura Tiranosaurusa Rexa ikada otkrivenih ima raditi uz bok s Picassom, javili su se i brojni stručnjaci koji smatraju da nije dobro da se takav rijetki eksponat uopće nudi privatnim osobama.

Mjesto mu je u muzejima gdje ga svi mogu vidjeti, smatraju paleontolozi kojima je barem za neko naredno vrijeme uskraćena mogućnost da proučavaju ostatke rijetkog primjerka izumrle vrste. Osim što im je nepojmljivo da je Stan nuđen na dražbi umjetnina, ne mogu se pomiriti s činjenicom da će biti možda i zauvijek nedostupan javnosti.

Zapanjujući iznos

"To je zapanjujuća količina novca", rekla je za New York Times Darla Zelenitsky, izvanredna profesorica paleobiologije dinosaura na Sveučilištu Calgary, komentirajući svotu koja je postignuta za Stana. "Mislim da bi muzejima bilo teško kupiti ovakve fosile, posebno po takvoj cijeni."

Uoči same aukcije, Društvo za paleontologiju kralježnjaka objavilo je pismo u kojem poziva Christie's da ograniči prodaju na javne institucije koje se bave čuvanjem takvih primjeraka za opće dobro, napisavši: "Znanstveno važni fosili kralježnjaka dio su naše kolektivne prirodne baštine i zaslužuju biti dostupni javnosti."

Znanstvenici su također izrazili zabrinutost zbog negativnih efekata koje bi prodaja mogla imati na proučavanje dinosaura jer bi mogla potaknuti ljude da sami traže i prodaju fosile, umjesto da ih ostavljaju paleontolozima za proučavanje.

"Ovo je užasno za znanost i veliki poticaj za komercijalno iskorištavanje fosila dinosaura američkog Zapada", rekao je za National Geographic stručnjak za tiranosauruse Thomas Carr, paleontolog iz Wisconsina. U SAD-u fosilni ostaci pronađeni na saveznom zemljištu javno su vlasništvo i mogu ih iskapati samo istraživači s dozvolama. Ovi ostaci također moraju ostati u javnom vlasništvu, povjereni na čuvanje javnim institucijama, poput specijaliziranih muzeja.

Međutim, fosili otkriveni na privatnom zemljištu mogu se kupovati i prodavati, a Stan nije jedini američki fosil dinosaura koji je nedavno bio na aukciji. Francuska aukcijska kuća Aguttes prodala je prije dvije godine za dva milijuna eura kostur alosaura, najkrvoločnijeg i najčešćeg dinosaura iz doba jure, izazvavši oštre kritike znanstvenika jer njegova prodaja, poput Stanove, riskira percepciju da dinosauri vrijede više u dolarima nego u otkrićima.

image
Nancy Kaszerman/Zuma Press/Profimedia

Novi vlasnik

A niti Stanov put do aukcije u New Yorku nije sretna priča, vezan je za jedan spor, a započeo je još 2015. godine, kada je Neal Larson, 35-postotni dioničar Instituta Black Hills, gdje se kostur čuvao, i brat predsjednika instituta, paleontologa Petera Larsona, tužio tu tvrtku, nakon što je izbačen iz njezina upravnog odbora tri godine ranije.

Sudac je presudio 2018. godine da se Stan mora prodati kako bi se Nealu Larsonu isplatio udio u institutu, navodi se u priopćenju tvrtke.

"Rastužili smo se kad smo saznali da pobjednik na aukciji vjerojatno nije muzej, ali nadamo se da će novi vlasnik na kraju izložiti Stana kako bi javnost mogla i dalje vidjeti i proučavati ovaj izvanserijski izvorni kostur", rekao je Peter Larson u priopćenju za tisak neposredno nakon aukcije. Unatoč njegovoj prodaji, Institut Black Hills zadržava prava na izradu i prodaju budućih odljeva kostiju T-Rexa, uključujući i replike kostura u prirodnoj veličini.

Dvojica braće Larson uživala su godinama velik ugled među zaljubljenicima u dinosaure i imali su status rock-zvijezdi. Upravo su oni bili ti koji su početkom devedesetih iskopali Stana i time omogućili znanstvenicima da dalje proučavaju tu vrstu što je dovelo i do nekih novih spoznaja.

Poznati i kao lovci na dinosaure, Pete i Neil Larson tijekom godina uspjeli su prodati više od 60 Stanovih odljeva za 100.000 američkih dolara po komadu, a vodili su i Rent-a-Rex program koji je ljudima omogućio da posuđuju odljeve za 20.000 dolara mjesečno. Novac od prodaje i rente uglavnom se reinvestirao u daljnja iskapanja.

Radili su zajedno još od sedamdesetih godina prošlog stoljeća, iskopavši 11 T-Rexa, među kojima je, osim Stana i Sue, tisuće drugih primjeraka i time stvorili jedno od prvih poduzeća za lov na fosile na Zapadu.

Putovali su na različita nalazišta, tražeći dozvolu od vlasnika zemljišta, često plaćajući visoku naknadu za to. Sve do velike svađe, o čijim razlozima niti jedan od njih dvojice ne želi ni danas govoriti. Zasad jedino što se zna je da nakon rekordne prodaje Stana i dalje ne razgovaraju, iako se često viđaju jer žive blizu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:27