ARHITEKT KOJI GRADI NOVI WTC

PIŠE INOSLAV BEŠKER Libeskindov spomenik Leonardu da Vinciju

 Getty
Pred ulazom u Ambrosianu u Milanu postavlja se rad autora novog World Trade Centra koji se gradi u New Yorku

U Milanu će danas na Trgu Pija XI, pred glavnim ulaskom u Ambrozijansku biblioteku, biti otvoren spomenik Leonardu iz Vincija, rad poljskog arhitekta, kipara, scenografa i glazbenika Daniela Libeskinda (68).

Ambrosiana, u vlasništvu Nadbiskupije milanske, ima svjetski najveću zbirku Leonardovih radova, ali ni to nije dovoljno da se napuni posjetiteljima, pa je mons. Franco Buzzi, prefekt od 2007, učinio sve što zna da bi povećao privlačnost Ambrosiane i njena sadržaja, pa i obasipajući novinare i u Rimu obavijestima o svim mogućim akcijama.

Hot spot

Angažiranje Libeskinda je tek jedna od njih. Libeskind, koji u New Yorku baš gradi novi World Trade Center, u Milanu je otvorio svoj prvi studio još 1980, u glavnom gradu Lombardije već je ostvario neke zgrade poput zakrivljenoga staklenog nebodera na nekadašnjem Sajmištu, a sada gradi CityLife, četvrt koja bi morala biti otvorena za Expo dogodine.

Za spomenik Leonardu i, zapravo, hot spot koji bi pozivao u Ambrosianu, Libeskind je odabrao Leonardov Codex Atlanticus čuvan u toj Biblioteci, a u njemu zemljovid Milana gdje je središnja točka upravo ona gdje sada stoji Ambrozijanska biblioteka. Koristio je i Leonardove ilustracije za matematički traktat De Divina Proportione franjevca Luce Paciolija.

Fragment zemljovida

Rezultat je Leonardo Icon, apstraktna čelična skulptura visoka 4,5 metra pred baroknom fasadom Ambrosiane (koju je dao sagraditi kardinal Federico Borromeo 1609), u smeđem tonu tuša s nekih Leonardovih crteža u perspektivi. Na postamentu je fragment Leonardova zemljovida usmjeren ka portalu Biblioteke, dok je sama “ikona” trodimenzionalno realiziran jedan od Leonardovih matematičkih crteža za Paciolijevu Božansku proporciju, koji bi se izdaleka mogao doimati kao rampa za ulazak u avion.

Općinska uprava gradonačelnika Pisapije odobrila je da prostor trga pred Ambrozijanskom bibliotekom bude pješački otok. “Manje auta, više zanimljivih točaka” - sumirao je zahvat Pirfrancesco Maran, općinski prisjednik za uređenje grada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 17:47