INICIJATIVA JAVNO JE DOBRO

Pismo Zoranu Milanoviću: Ovo je zadnja šansa da učinite nešto za obranu naše obale, Zakon je u suprotnosti sa zdravom pameću

Ilustrativni prizor s obale

 Josko Supic/Cropix
Pozivamo Vas da ne proglasite novi Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama izglasan u Hrvatskom saboru 14. srpn 2023.

Otvoreno pismo predsjedniku Republike Hrvatske Zoranu Milanoviću, poslala je inicijativa Javno je dobro. Pismo prenosimo u cjelosti:

"Poštovani Predsjedniče, na osnovu članka 89. stavak 1. Ustava Republike Hrvatske, Predsjednik Republike Hrvatske svojim potpisom proglašava zakone izglasane u Saboru, međutim, u slučaju Zakona o pomorskom dobru smatramo da biste time prekršili odredbe iz Članka 94. stavak 3. i 95. stavak 6. koje su primarna obveza Predsjednika – čuvanje neovisnosti i teritorijalne cjelovitosti Republike Hrvatske. Iz razloga sprječavanja veće štete pozivamo Vas stoga da ne proglasite novi Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama izglasan u Hrvatskom saboru 14. srpnja 2023.

Obraćamo Vam se zbog Vaših Ustavom Republike Hrvatske propisanih prava i obveza, a zbog kojih Vas molimo Vašu pozornost i tražimo da odbijete proglašenje novog Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama koji je izglasan 14. srpnja 2023. u Hrvatskom saboru iz više razloga. U suprotnosti je s Ustavom RH jer omogućuje ostvarivanje stvarnih prava na općem (pomorskom) dobru kroz mogućnost ostvarenja založnog prava nad koncesijama te dugoročnu predaju upravljanja takvih područja mora i obale, općeg dobra domaćim i međunarodnim financijskim institucijama koje praktično preuzimaju ulogu institucija RH, lokalne i regionalne samouprave, ali i same države u suprotnosti je sa Zakonom o koncesijama i Direktivom 2014/23/EU te Delegiranom uredbom Komisije (EU) 2015/2172 jer omogućava trajanje koncesija van preporučenih rokova, a posebno zato jer se trajanje koncesije može produžavati direktnom pogodbom s davateljem, dakle mimo javne nabave i suprotno tržišnim principima i samom smislu koncesija, čime se direktno oštećuje proračun RH, ali i EU. U suprotnosti je s Ustavom RH jer Vladi RH daje ovlasti koje su Ustavom propisane kao ovlasti predstavničkog tijela, Hrvatskoga sabora, posebno u dijelu cjelovitog strateškog planiranja prostorom i gospodarstvom u suprotnosti je i sa zdravom pameću jer Vladi RH daje samostalnost bez ikakve javne kontrole, a svakako bez sudjelovanja i odluke Hrvatskoga sabora za potpisivanje međunarodnih ugovora s trajnim posljedicama dužim nego li je do sada potrajala iti jedna hrvatska država. Zakon je donesen bez prethodno donesenog prostornog plana mora koji bi trebao biti osnova za donošenje ovog Zakona, a Republika Hrvatska ga je međunarodnim sporazumom i Direktivom 2014/89/EU trebala donjeti do 2021. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 17:08