IZLOŽBA U NSK

PLAKATI MIRKA ILIĆA IZ ZAKLADE AMERIČKOG HRVATA 'Osjećam da su došli na pravo mjesto'

'Mirko Ilić' (1987., Mirko Ilić, Nicky Lindeman)
 NSK

ZAGREB - Izložba plakata međunarodno priznatog hrvatskog ilustratora, grafičkog dizajnera, crtača i strip autora Mirka Ilića, otvorena u utorak u predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu (NSK), s radovima nastalima u SAD-u od 1976. do danas predstavlja vrijednu donaciju Krešimira Penavića Grafičkoj zbirci te knjižnice.

Krešimir Penavić, osnivač zaklade "AIC Foundation" krajem 2015. godine darovao je Grafičkoj zbirci NSK 37 plakata Mirka Ilića, nakon što je shvatio da ta inače izuzetno kvalitetna zbirka nema niti jedan Ilićev plakat.

"Budući da sam ih ja imao, ovo je bilo prirodno mjesto da ih pošaljem, osjećam da su ti plakati došli na pravo mjesto", rekao je Penavić.

Podsjetio je kako je zakladu osnovao prije desetak godina s ciljem promocije hrvatske umjetnosti u SAD-u, osobito u New Yorku gdje živi, ali i američke umjetnosti, zbog čega je ova donacija specifična jer hrvatskog autora dovodi hrvatskoj instituciji.

Autorica izložbe Charlotte Frank ocijenila je kako se Ilić afirmirao oblikujući plakate pristupajući temi uvijek na nov način, nudeći uvijek drugačija vizualna i idejna rješenja.

"Metaforičke konstrukcije, prema kojima aktivno zauzimamo stav čine prepoznatljiv pečat njegova rada jer promatrač time ima priliku aktivno sudjelovati u odgonetavanju sadržaja plakata", ustvrdila je.

Voditeljica Grafičke zbirke NSK Tamara Ilić Olujić rekla je kako ta zbirka ima 50 tisuća plakata, bogata je različitim motivima i temama koje daju uvid u hrvatska povijesna i kulturna zbivanja.

"Plakati svjedoče o mijenama, a na nama je da otkrijemo značenje slike i riječi i otkrijemo poruku koji prenose", dodala je.

Tatijana Petrić, glavna ravnateljica NSK, istaknula je kako je zaklada AIC Foundation, darujući 37 plakata Mirka Ilića, značajno obogatila fond njihove Grafičke zbirke vrijednom građom tog uglednog crtača, strip crtača, ilustratora i svjetski priznatog autora grafičkog dizajna, pa zbirka sada ima 55 njegovih plakata.

Darovani plakati, nastali od 1987. godine izrađeni su za širok raspon hrvatskih i američkih naručitelja, od Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci i Slobodne Dalmacije do medijske kuće MTV Networks i američko stručno novinarsko udruženje Hollywood Foreign Press Association.

Na izložbu su uvršteni i plakati posvećeni promicanju hrvatske kulture u Americi, primjerice, u povodu američkoga gostovanja nacionalnoga folklornog ansambla Lado ili nastupa Boška Petrovića i Matije Dedića.

Posebnu skupinu čine primjeri njegovih plakata koji se odnose na globalna politička pitanja, marginalizirane skupine, ekonomske i društvene prilike u svijetu.

NSK
'Tolerance is Holy' (2005.; Daniel Young, Mirko Ilić), plakat za Jeruzalemsku povorku ponosa

Mirko Ilić proteklih se četrdesetak godina afirmirao u svim značajnijim umjetničkim i kulturnim ustanovama u svijetu, pa je i slavni Muzej moderne umjetnosti u New Yorku 2015. u svoj fundus uvrstio čak 38 njegovih plakata.

Karijeru je započeo u Zagrebu vrlo brzo stekavši kultni status kao utemeljitelj Novoga kvadrata, ilustrator i stripovni crtač u omladinskome listu "Polet" te časopisima "Danas" i "Start".

Svoj talent naknadno je potvrdio u Španjolskoj, Francuskoj i Italiji, a 1986. godine odlazi u SAD, gdje njegove upečatljive ilustracije uskoro počinju objavljivati najutjecajnije američke novine, kao što su Time, The New York Times, The New York Times Book Review, The Wall Street Journal, The Washington Post.

Njegova izložba u NSK ostaje otvorena do 8. svibnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. travanj 2024 11:54