LUKSUZNI STANOVI

Platili su bar 10.000 eura po kvadratu, pa doživjeli šok! Sud: ‘Živite kao u ZOO-u, pa tu vas svi vide‘

 Pa Images/Alamy/Alamy/Profimedia/Pa Images/alamy/alamy/profimedia
I sama sam se osvjedočila i moram priznati da nisam odoljela porivu da bacim pogled...

Nakon što su platili minimalno 10.000 eura po četvornom metru, stanovnicima dijela Londona Neo Bankside dogodilo se da je međuvremenu podignut produžetak Tate Moderna, pa se iz muzeja može gledati direktno u njihove iznimno luksuzne stanove. I sama sam se osvjedočila i moram priznati da nisam odoljela porivu da bacim pogled, barem u one kojima su zastori bili odgrnuti.

Nakon što su godinama bili na raznim suđenjima, Visoki sud donio je presudu u njihovu korist, odnosno napisao je da žive "kao u zoološkom vrtu", jer se sve vidi u njihovim stanovima. Oni sami tumače da ih "neprekidno promatraju i snimaju, narušena je naša privatnost". Riječ je, naime, o produžetku galerije koju su napravili Herzog & de Meuron, švicarski arhitekti, dobitnici prestižne nagrade Pritzker.

Taj je dio Londona nekoć bio zapušten, a muzej - izvorno podignut u nekadašnjoj elektrani - dao je novo ruho cijelom kvartu. Mnoga su istraživanja pokazala da su novi muzeji podizali cijene nekretnina kad bi ih sagradili, tako je i u slučaju novozagrebačkog kvarta i MSU. U svakom slučaju, bili su stanovnici ovog londonskog kvarta, predstavnici njih petero najugroženijih, udaljenih tridesetak metara, već na sudu 2019. godine, i izgubili, nakon čega su poslali tužbu na Visoki sud - i dobili. "Nije teško zamisliti koliko su to opresivne okolnosti bilo kome, kao da je uistinu riječ o ZOO-u", rekao je sudac Lord Leggatt.

Tate zovu i Switch House, visoka je deset katova, Londonci je nazivaju i "katedralom kulture". Činjenica da je riječ o jednoj od najposjećenijih galerija na svijetu nije pomogla stanovnicima luksuznih stanova. Tate Modern, preko puta katedrale Svetog Pavla, gotovo je olimpijskih proporcija i ujedno najveća galerija za suvremenu umjetnost na svijetu.

Visoka je 65 metara, na južnom je dijelu "starog" Tatea, ima deset katova i sa svih se pruža panoramski pogled na cijeli grad. Kritika piše i da je riječ o najvažnijem britanskom kulturnom projektu nakon Britanske knjižnice koja je sagrađena 1998.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 01:55