NEZAPAMĆENO

Po prvi put u povijesti Hrvatske pokradena cijela izložba: ‘Sve je nestalo preko noći!‘

Pokradena izložba

 Nenad Weltinger/
To je skandal koji bi trebao imati društvenu osudu, Željko Koprolčec, uz Šibla autor izložbe

- Čitava nam je izložba pokradena, jako mi je žao radi toga. Dogodilo se to preko noći. Organizator je sve prijavio policiji - javio nam je fotograf Željko Koprolčec. Riječ je o izložbi na kojoj su se predstavili zajednički Koprolčec, i jedan od najpoznatijih hrvatskih slikara Duško Šibl

Izložba je ispred Škole primijenjene umjetnosti i dizajna, koja je i organizirala izložbu. Naime, dio je to izložbenog programa Salona Izidor Kršnjavi koja je stradala u potresu, pa su se izložbe preselile u vanjski prostor. Naziv je izložbe, pak, "Opasno crvena".

Koprolčec nam govori:

- Sve je preko noći pokradeno, veliki specijalni panoi. Radovi su bili isprintani na plastici koja podnosi kišu. Deset panoa je bilo, s obje strane rad, dvadeset naših radova. Bili su pričvršćeni s osam šarafa. ŠPUD je sve prijavio policiji, koja će postupati po prijavi. U blizini postoje kamere. Pokrovitelj je Ministarstvo kulture i medija i oni su obaviješteni. U centru grada se dogodio kulturocid, kod HNK. Obično se krade jedan rad, dva. A sada čitava izložba. To je sramota, skandal koji bi trebao imati društvenu osudu. Trudili smo se podržati umjetnički život i stradalu galeriju u potresu.

image

Opasno crvena, Željko Koprolčec i Duško Šibl

Željko Koprolčec i Duško Šibl

Duško Šibl nam kaže: "Ja sam u Sloveniji, postavljam novu izložbu, no još sam u šoku od ove vijesti iz Zagreba. Planirali smo i izložbu pokazati u Splitu. Srećom, postoje nadzorne kamere. Nisam siguran što da mislim, je li to i neka vrsta komplimenta našem radu. U svakom je slučaju riječ o vandalizmu".

Bernarda Cesar, koja vodi ovu galeriju, govori: "Uzeli smo video snimke od Muzičke akademije, na kojima se vidi neko kretanje pojedinaca".

Kako su stradali u potresu, pa tako i njihov izložbeni salon Izidor Kršnjavi, izložbe organiziraju - vani. Nakon njih dvojice, najavljeno je ovih dana, izlaže Davor Pavelić.

Već su jednom inače, organizatori imali problema, kada su na međunarodnoj izložbi plakata na temu tolerancije, nepoznati počinitelji prekrili te plakate nacističkim simbolima.

Ovo je prvi put u Hrvatskoj da je koliko nam je poznato pokradena čitava izložba, jednom smo, podsjetimo, pisali o krađi jedne fotografije u Galeriji na katu u KIC-u.

image

Opasno crvena, Željko Koprolčec i Duško Šibl

Željko Koprolčec i Duško Šibl

Što se tiče konkretno ove izložbe, aktove je snimio fotograf, a na njih mnogim nijansama crvene boje intervenirao slikar, ovo im je druga zajednička suradnja. Jedna od upečatljivijih je akt, uspravna je fotografija gdje i šešir, i haljinu, i cipele modela oblikuje crvena boja. Mirko Ilić pisao je i predgovor, te primjetio: "dok Koprolčec u svom fotografskom pristupu preuzima totalnu kontrolu nad svim procesima kreiranja fotografije, boje su minimalne, nema pokreta modela, odnosno jedini je pokret svjetlo koje putuje po oblinama tijela. Pristup Duška Šibla je obrnut. Sve je naizgled ostavljeno slučaju, on pleše s linijama...".

image

Pokradena izložba

Nenad Weltinger/

Željko Koprolčec autor je portreta mnogih glazbenika, glumaca, likovnih umjetnika i poznatih ličnosti iz javnog života kao što su Ena Begović, Josipa Lisac, Arsen Dedić, Rade Šerbedžija, s Borisom Krstinićem organizira fotografsko druženje pod nazivom "Dečki s Krešimirca" koje se svake godine početkom ljeta održava u dvorištu njegovog atelijera. Njegove fotografije uvrštene su u kolekciju Muzeja moderne umjetnosti (MoMA) u New Yorku, a široj je publici poznat upravo po aktovima.

Duško Šibl, pak, studirao je u Londonu, a nedavno mu je izašla monografija posvećena njegovom iznimnom opusu, od londonske scene sedamdesetih godina, pa do danas.

image

Pokradena izložba

Marija Juza/
image

Još su sinoć svi radovi bili tu

Bernarda Cesar/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. travanj 2024 17:19