BOUTIQUE ART FAIR NESVRSTANI

POČELA NAJVEĆA BURZA UMJETNINA Od Bakića za 60.000 eura do novih mladih slikara za 100 eura

Kristijan Jurković, Marco Antonio Patrizio i Ivan Posavec
 CROPIX
 

Boutique Art Fair Nesvrstani koji se u zagrebačkoj Laubi može pogledati do nedjelje, uz popratni svakodnevni program koji se sastoji mahom od predavanja o temama poput financijskog okvira tržišta umjetnina ili nastupa bendova s nezavisne scene, među kojima su Miki Solus, Chui, Kensington Lima i slično, na jednom je mjestu okupio galeriste, mlade umjetnike, primjerice Moniku Meglić, i one zrelije poput Đure Sedera te one koji investiraju u umjetnine, najčešće pravnike, bankare, financijske stručnjake, primjerice predsjednika Uprave Hrvatske poštanske banke Tomislava Vuića.

Razgovarali smo s nekima od sudionika, svi će se složiti kako zadnjih nekoliko godina postoji ozbiljan napor da se tržište umjetnina u Hrvatskoj ozbiljnije usustavi, i prodajne izložbe više i nisu rijetkost, od Cash&Carry, pa nadalje. Naziv Nesvrstani upućuje na to da izlažu nezavisne ili privatne galerije.

CROPIX

Italija u malom

Imaju i međunarodne goste. Marco Antonio Patrizio, koji istoimenu galeriju drži u Padovi, govori: “Izlažem grafike koje su objavljene u monografijama pojedinih autora i imaju reference. Ponosan sam da na ovom sajmu mogu predstaviti Italiju u malom. Imam poprilično iskustvo na međunarodnom tržištu umjetnina i bio sam do sada na preko tri stotine sajmova umjetnina. Ovim se poslom bavim još od 2003. godine. Radio sam u galeriji i zatim sam počeo kupovati i prodavati, organizirati prve izložbe. Danas se ionako galerijski posao odvija na dvije važne platforme, a to su internet i sajmovi umjetnina.” Na pitanje koje je umjetnike izložio u Laubi odgovara:

“Izlažem prekrasnu grafiku Josefa Albersa, velikog umjetnika koji je stasao u razdoblju Bauhausa, radio kasnije u Americi, a koja je objavljena i u Albersovu katalogu. Slična je grafika u Sotheby’su prodana za šest i pol tisuća eura.

CROPIX
Josef Albers grafika, 6500 €, Na fotografiji: Marco Antonio Patrizio

No može postići i više cijene. Izložena je i prekrasna grafika Lucia Fontane ‘Prostorni koncept’, također se nalazi u Fontaninu katalogu, cijena je slična Albersovu radu, šest-sedam tisuća eura. Izlažem i kipove mladih autora, ali i poznatih imena kao što su Giorgio de Chirico i Igor Mitoraj. Rad De Chirica ‘Muza muzike’ potvrđen je i od fondacije ovog umjetnika, cijena je pet tisuća eura. Uvijek u galeriji dajemo potvrdu u autentičnosti rada.” Uz Josefa Albersa, najavljivali smo da će ova galerija izložiti i grafiku Pabla Picassa, no talijanski galerist odlučio se, ipak, na druge umjetnine.

Giorgio de Chirico, skulptura “Muza muzike”, 5000 €

Kristijan Jurković živi i radi u Austriji, u Klagenfurtu, gdje je pokrenuo galeriju AAC International. Zastupa austrijske i hrvatske umjetnike. Kako kaže: “U Laubi sam odlučio izložiti slike Fedora Fischera, Ivane Jurić, Stjepana Šandrka i kipove Nikole Vrljića. U kontrastu su, npr. Fischerove apstraktne slike sa Šandrkovom figuracijom. Što se tiče cijena, teško je u Hrvatskoj govoriti o tome jer treba još dokraja usustaviti tržište. Postoje gabariti koje valja slijediti, no neki prosjek cijena umjetnina koje izlažem u Laubi bio bi dvije i pol tisuće eura, oko dvadeset tisuća kuna.”

CROPIX
Kristijan Jurković u Klagenfurtu ima galeriju AAC International, a zastupa austrijske i hrvatske umjetnike

Laubini autori

Sama Lauba zastupa sedmero umjetnika, to su Marija Ujević Galetović, Đuro Seder, Gordana Bakić, Duje Jurić, Kristijan Kožul, Tarwuk i Alem Korkut. Kako kaže Tomislav Kličko, “cijene se kreću od tisuću do deset tisuća eura” te nadodaje: “Inače, kao organizator, moram reći da sam prezadovoljan kvalitetom ponuđenih radova radi čega sam zahvalan i galeristima i umjetnicima.”

Smiljan Tolj, koji zastupa Galeriju Greta, odabrao je suvremene autore, protagoniste mahom nezavisne scene, među autorima koje Greta izlaže su i Sandro Đukić, Marko Ercegović i još nekoliko njih. “Cijene su na upit, no u pravilu se kreću od 100 eura za manje fotografije do pet tisuća eura. Podržavam održavanje Nesvrstanih jer smatram da u Hrvatskoj postoji malo mjesta na kojima možete vidjeti suvremenu produkciju. U Greti svaki ponedjeljak baš iz tog razloga otvaramo novu izložbu.”

Vojin Bakić, skulptura “Svjetlost i oblici”, 60.000 €

Radovan Beck u ime Galerije Beck izlaže i autore mlađe generacije, ali i radove nekih od ključnih protagonista poslijeratne likovne scene, Ivana Picelja i Vojina Bakića, autore s kojima je znao surađivati i njegov otac Božo Beck, svojedobno ravnatelj Muzeja suvremene umjetnosti. O postavu njegova dijela u Laubi Beck govori: “Zamislio sam ga kao rock’n’roll, izlažem radove dviju mladih autorica Gorane Težak i Monike Meglić, potom grafike Ivana Picelja koje su, inače, sasvim nestale sa scene, teško ih je naći, a za njih postoji velik interes.

CROPIX
Ivan Picelj, grafika “Kompozicija”, 1500 €

Potom, umjetnike razdoblja EXAT-a 51 poput Božidara Rašice, enformela, među kojima je Eugen Feller, pa radove Edite Schubert, koja je velika umjetnica, a nije zastupljena u pravom smislu riječi. Izlažem i prvi plakat Novih tendencija. Potom rane radove Davida Maljkovića, zatim Ivana Kožarića i Vojina Bakića, čiju profinjenost formi naprosto obožavam. Raspon je cijena od 500 do 60 tisuća eura, za Bakićevu skulpturu.”

Fotograf Ivan Posavec i slikarica Paulina Jazvić dio su postava zagrebačke galerije Kranjčar. Trg burze, jednu od poznatijih panoramskih Posavčevih fotografija, moći ćete kupiti za 59 tisuća kuna. Paulina Jazvić, koja je izložila sliku “Bez interneta, molim”, kaže kako je radove za Galeriju Kranjčar odabrao je Mladen Lučić, kustos galerije.

CROPIX
Ivan Posavec, fotografija “Trg Burze”, 8800 €

Jedanaest je galerija koje izlažu i trinaestero umjetnika. Mladi autori tako imaju prilike izlagati uz doajene. Uz njezin dio na izložbi, zatekli smo mladu slikaricu Miju Matijević, koja je već izlagala i na Božićnoj Cash&Carry izložbi u HDLU-u, gdje je vladao popriličan interes za njezin rad. Kako kaže: “Izlažem crteže i slika, raspon je cijene između 200 i 3000 kuna. Nije mi teško procjenjivati, naučila sam to, jer sam sudjelovala na prodajnim izložbama i ranije.”

Prvo izlaganje

Ivana Mrčela ove godine prvi put izlaže: “Riječ je o nekoliko novih ciklusa radova. Jedan čine 2D ljudi koji nose 3D naočale i tako promatraju. Po njihovim se izrazima lica vidi da se većinom zgražaju nad tim kamo ide današnji svijet. Tehnika je medijapan ploča koju sam ispilila i onda bojicama crtala po njoj. Izloženi su i spavači te crteži kod kojih je dio naslikan na staklu, a dio iza. Sve je, uglavnom, nekako povezano s 40-ima i 50-im godinama. Cijene se kreću od 500 do 6000 kuna. Mislim da je ovo super šansa da se predstavimo publici i da ima puno jakih imena.”

Ivana Mrčela, slika #we­arewatchingyou, 110 €

Inače, tijekom trajanja Nesvrstanih, podsjetimo, jedinu sačuvanu zgradu iz kompleksa bivše konjaničke vojarne uz Laubu oslikat će street art umjetnici Ivan Blažetić Šumski, Tea Jurišić, Ana Ratković Sobota, Dominik Vuković i Dome.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 06:51