SVI NA JABUKOVAC

Počinje Cash&Carry: Ne propustite kupiti djela budućih umjetničkih zvijezda po povoljnim cijenama

Cash&Carry prošle godine

 Tomislav Kristo/Cropix
Ove je godine bogat popratan program, izdvojili smo za vas osam događaja. No, ne biste trebali propustiti niti jedan

Cash & Carry, Plati i nosi, manifestacija je koju organizira nastavnički odsjek Akademije likovne umjetnosti na zagrebačkom Jabukovcu. Za one rijetke koji još za njih nisu čuli, mogu se kupiti umjetnine mladih autora po povoljnim cijenama. Mladim je umjetnicima to prva prigoda da upoznaju buduće kolekcionare, da nauče razgovarati s kupcima svojih djela, pa naposljetku i pregovarati o svojim djelima, kako će to, uostalom, izgledati u stvarnom svijetu kada napuste okrilje Akademije. Atmosfera je neformalna, radna, bude i dobre glazbe, sviraju mladi bendovi, sve zna potrajati do dugo u noć. Sjedi se i u proljetno zazelenjelom dvorištu Akademije na drvenim stolicama i živo raspravlja o umjetnosti, ili o nekim drugim temama koje se nametnu (nadamo se da će se vremenske prognoze, doduše, pokazati pogrešnima. Na temelju ove je manifestacije zaživjela i ona Božićna, u Hrvatskom društvu likovnih umjetnika. Neki umjetnici koji su danas itekako prisutni u javnom prostoru, svoja su prva djela prodali upravo na Cash&Carry, pa je ovo prigoda i da pronađete budućeg klasika, uz likovni riječnik koji govori o suvremenom dobu.

Umjetnici koji stoje uz svoje radove rado će vam objasniti gdje su pronašli inspiraciju, na stolovima su vidljivi tragovi radnog procesa, mrlje boja, a dolaze sve generacije, od male djece do onih zrelije dobi. Kućni su ljubimci, naravno, dobrodošli. Atmosfera je svake godine, pisali smo, sjajna.

Posjetitelji će, svjedoče studenti, često pitati o motivima koji ih inspiriraju, ali i tehnikama kojima se služe. Mnogi su ljubitelji umjetnosti svake godine ovdje, neki dođu i prije predviđenog otvaranja, a one pak koji dolaze prvi put gdje i kako doći upozorava znak kod trgovine Jabukovac, na kojemu piše: "Vrijeme je da se skrene".

image

Cash&Carry prošle godine

Tomislav Kristo/Cropix
image

Cash&Carry prošle godine

Tomislav Kristo/Cropix

Osamnaesta po redu manifestacija Cash&Carry: Dan otvorenih vrata umjetnosti, održat će se ove godine 13. svibnja.

Uz, naravno, tradicionalnu izložbu kiparstva, slikarstva, grafike i primijenjene grafike studenata 2. i 3. godine prijediplomskog te 1. i 2. godine diplomskog studija likovne kulture, te humanitarne izložbe i nastupe mnogih bendova, izdvajamo neke od događaja.

image

Cash and Carry

Nera Simić/
image

Cash and Carry

Nera Simić/

1. Maraton crtanja - riječ je o izložbi radova nastalih u sklopu Maratona, a kojeg su držale Gordana Bakić Vlahov i Ines Krasić

2. Hommage Ivi Vraneković, hommage prerano preminuloj umjetnici (1983. – 2011.) po kojoj naziv nosi i jedna od nagrada HDLU-a
3. Izložba likovnih radova centra za autizam, Zagreb - odvija se pod vodstvom Stanke Pinjuh, suradnik je Zdenko Mikša, a kako se navodi u pozivu: "likovno obrazovanje kod djece s poremećajem iz spektra autizma od izuzetne je važnosti s obzirom na to da se njihova komunikacija bazira upravo na vizualnim prikazima. Glavni cilj likovnog obrazovanja polaznika u Centru za autizam jest osnaživanje i obogaćivanje slike o sebi, upoznavanje svijeta u kojem žive, kojega su dio te razvijanje psihomotoričkih i kognitivnih sposobnosti. Sustavno odgajanje opažaja provodi se metodički razrađenim likovnim igrama različitim likovnim i vizualnim tehnikama i medijima koje se primjenjuju od najranije dobi, odnosno već u predškolskom programu te se u osnovnoškolskom programu nadopunjuju i proširuju. Kurikulum likovnog obrazovanja ima razvojni karakter, ovisi o dobi, interesima, emocionalnoj i intelektualnoj dobi svakog pojedinog učenika. Učenici i polaznici Centra za autizam likovno obrazovanje koriste kao posrednika za komunikaciju s okolinom, kao metodu izražavanja svojim osjećaja, ali i u svrhu emocionalne regulacije. Praktičnim radom, terapijom likovnošću, učenici usvajaju radne navike, usavršavaju svoja znanja i vještine te, vjerojatno najvažnije od svega – osnažuju vlastito samopouzdanje pokazujući cijelom svijetu da i oni mogu jako puno, ako im se pruži prilika".

image

Cash and Carry, vizual

4. Kolekcionart - Gostujuća izložba digitalne art platforme Kolekcionart koja prezentira mlade umjetnice i umjetnike, studente završnih godina i alumne Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu: Lorena Almaši, Bartol Galović, Klasja Habjan, Nikica Jurković, Tea Lovrić, Ivan Oštarčević, Luisa Pascu, Jurica Pušenjak, Nikolina Segarić i Iva Zagoda.

5. Umjetnost pod suncem - Outdoor Art, intervencije, izvedba skulptura, instalacija i objekata u vanjskim prostorima; sudjeluju studenti prijediplomskog i diplomskog studija likovne kulture: Mihaela Rašica, Ivona Katalinić, Antonio Piljek Jagić, Lea Bulaja, Marija Matok, Lea Plaščar, Montana Habazin i Paulina Marija Vukoja. Voditelji su Ante Rašić,. Vlasta Žanić,Vojin Hraste

6. Crtanje porteta posjetitelja - portrete izrađuje studentica 3. godine preddiplomskog studija Adrijana Brčić

7. Radionice za djecu. Voditelji su Paulina Marija Vukoja i Luka Vrdoljak. Djeca će kroz igru s loptom te igrom u labirintu biti postavljena pred zadatak preispitivanja vlastite ravnoteže i preciznosti, dok će kroz igru pantomime moći izvesti vlastitu interpretaciju apstraktnih pojmova kao što su prostor i vrijeme. Nakon igre djeca će stvarati vlastite objekte – likovne radove traženjem i skupljanjem različitih prirodnih objekata u okolini te njihovim slaganjem i nizanjem o užad postavljenu na grane stabala. Za djecu su, nadalje, predviđeni i programi Iznutra na van, Puževa kućica, Potraga za Bodićima II...

8. Kaligrafija, Radionice pod vodstvom studenata Arhitektonskog fakulteta Voditelji: Tomislav Kadić i Lara Luić Kmezić Kako objašnjavaju: "Kaligrafija je umjetnost lijepog pisanja rukom uz pomoć pera, kista, tinte ili nekog drugog pribora za pisanje. Suvremena kaligrafska praksa može se definirati kao "umjetnost davanja oblika znakovima na ekspresivan, harmoničan i vješt način". Radionica se temelji na eksperimentiranju priborom za pisanje na raznim podlogama i otvorenosti prema raznim stilovima. Polaznicima radionice želimo pružiti priliku da upoznaju osnovna tipografska načela te da se družimo i zabavimo kroz kaligrafsko pisanje.

Pisali smo u Jutarnjem o mnogim kupcima koji dolaze na Cash&Carry. Davor Bruketa, kreativni direktor i suvlasnik agencije Bruketa&Žinić&Grey, rekao nam je da odlazi i na Cash & Carry na Jabukovac i na Nesvrstane, prodajnu izložbu u Laubi. Među ostalim, to su sve izvrsni prodajni koncepti i mogu se pronaći kvalitetni autori. Književnik, novinar i scenarist Pero Kvesić na Jabukovac je odlazio jer mu je u početku to bilo i praktično, jer je u neposrednoj blizini i živio, no nastavio je odlaziti i nakon što se preselio. Vlasnik zagrebačke TOP niche parfumerije na manifestaciji Cash & Carry Borut Mihalić kupuje od prvog izdanja. Kao i Tomislav Vuić, bankar i odvjetnik. Lovkinja Morana Zibar, rekla nam je, tom prigodom: "Ti su radovi često drugačiji, inspirativni su, ponekad znaju biti i šokantni na svoj način. Volim umjetnost, a na prodajnu sam izložbu ALU dolazim u potrazi za promjenom od muzeja i mainstreama, koji znaju i dosaditi".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. ožujak 2024 17:20