Teško je odlučiti

Počinje Festival svjetla: oblaci na Zrinjevcu, roboti na fasadi Mimare, figure koje tipkaju po mobitelima na Strossu....

Absorbed by light

 TZGZ
Festival svjetla Zagreb traje od 15. do 19. ožujka. Izdvajamo nekoliko prijedloga

Svjetlosna umjetnost vraća se u Zagreb. Ovogodišnji 5. Festival svjetla Zagreb kroz pet će dana, od 15. do 19. ožujka, građanima predstaviti 33 atrakcije na 28 lokacija Gornjeg i Donjeg grada, a starim lokacijama pridružuju se i nove poput Ribnjaka, Stare Vlaške, Kurelčeve ulice, Trga hrvatskih velikana, Trga žrtava fašizma, Dolca i Opatovine.

Izdvajamo nekoliko prijedloga koji će vas, kako se najavljuje uvesti u igru svjetla, boja, oblika te ponekad i zvuka i plesa.

1. Absorbed by light na Strossmayerovom šetalištu (istok)

Light art Collection predstavlja tri figure koje sjede na klupi jedne do drugih, pognutih glava, dok prstima tipkaju i prelistavaju sadržaje, a svjetlo ekrana im obasjava lice. Iako sjede zajedno, zapravo su odsutni, svatko u svojim mislima, u nekoj virtualnoj dimenziji. Između njih prazno je mjesto na koje možete sjesti baš vi, koji vjerojatno također odražavate digitalne trendove u društvu.

Skulpturu figura ‘zaslijeplenih svjetlom‘, koje pričaju priču o odnosu suvremenog čovjeka i zaslona mobilnih telefona i računala, dizajnirala je britanska umjetnica Gali May Lucas, a izradila berlinska kiparica Karoline Hinz.

image

Absorbed by light

TZGZ

2. Odd Dynamics (Muzej Mimara)

MP-STUDIO i Festival of Lights International donose projekciju koja pripovijeda priču o industrijskim revolucijama te gledatelja vodi na povijesno putovanje od kamenog doba, preko izrade metala, pojave parnog stroja i elektronike pa do umjetne inteligencije i robotike. Projekcija se prikazuje svakih deset minuta od 18.30 sati.

image

Odd Dynamics

TZGZ

3. The Spirit of Nature (Trg bana Josipa Jelačića)

Proljeće samo što nije stiglo, a njegov dolazak slavi upravo ovaj živopisni prikaz prirode i cvijeća u cvatu, koji lako može poslužiti i kao simbol novih početaka i rasta. Upotrebom jarkih boja i detalja slika se akvarel mnogima omiljenog godišnjeg doba.

image

The Spirit of Nature

TZGZ

4. Među oblacima (Park Zrinjevac) i Neonski krugovi (Glazbeni paviljon Zrinjevac)

SCUDERIA-ina jedinstvena, svjetleća interaktivna instalacija daje vam priliku za ljuljanje, sanjarenje i maštanje ‘među oblacima‘, dok Neonski krugovi isprepliću glazbeni doživljaj s onim vizualnim spleta sjajnih neonskih niti, od kojih se svaka uvija i okreće u očaravajućem plesu boja i svjetla.

image

Među oblacima

TZGZ
image

Neonski krugovi

TZGZ

5. Procvat (Prolaz Lovački rog)

Dodir proljeća proteže se i kroz ambijentalnu svjetlosnu instalaciju Umjetnosti za grad. Boje evociraju buđenje uspavane prirode nakon zime te njenu transformaciju koja posjetiteljima donosi novo razdoblje i novu nadu.

image

Procvat

TZGZ

6. Urbani vrt (Trg hrvatskih velikana)

Artel studio stvorio je urbanu, vrtnu oazu čije vas čarobno, svjetlosno cvijeće navodi na maštanje i u čijem se zagrljaju možete odmoriti od gradske vreve.

image

Urbani vrt

TZGZ

7. Laser Blockbuster (Ljetna pozornica Tuškanac)

Prolightov svjetlosni show s laserskim efektima i nastup plesne skupine Atomic Dance Factory dinamična su kombinacija, a tada na pozornicu stupa i filmska glazba iz poznatih naslova, koja će vas u trenutku transportirati u neku daleku filmsku priču.

image

Laser Blockbuster

TZGZ

8. Globoscope (Park Ribnjak)

Instalacija Collectif coina sačinjena od stotina svjetlećih kugli u fokus stavlja prostor te koristi matematiku, zvuk i svjetlo kako bi izmijenila te naglasila prostor. Digitalna tehnologija pomaže vam da poznata mjesta vidite u novome svjetlu. Svaka kugla postaje piksel u polju svjetlosti koje se mijenja u skladu s glazbom.

image

Globoscope

TZGZ
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:30