TUŠKANAC IDE U GOSTE

Počinje obnova Kina Tuškanac, program se seli u Studentski dom Stjepan Radić i Maksimir

Zgrada Kina Tuškanac

 Damir Krajac/Cropix
Nakon oštećenja u potresu zgrada je opet stradala u nedavnom olujnom nevremenu, pa sada slijedi njezina cjelovita obnova

Iako je od prošlog tjedna omiljeno zagrebačko Kino Tuškanac zatvorilo svoja vrata radi obnove, kako su najavili iz Hrvatskog filmskog saveza, programi će se nastaviti na drugim lokacijama. Kao i u slučaju ostalih kulturnih ustanova u metropoli koje su se morale prilagoditi novonastaloj situaciji jer im se zgrade obnavljaju te krenuti u veliku selidbu, u istoj su se situaciji ovih dana našli i djelatnici HFZ-a.

"Bit će zahtjevno, ali sretni smo zbog najave početka obnove. Pripremali smo se za ovu fazu pa se nadamo da će sve proteći u skladu s planom", kaže tajnica HFZ-a Tatjana Aćimović.

"Hrvatski filmski savez, osim filmskih programa u zgradi, provodi i svoje obrazovne i revijske programe, priprema ostale programske aktivnosti poput podrške rada svoje 42 udruge članice, organizaciju Škole medijske kulture ‘Dr. Ante Peterlić‘, izdavač je knjižne građe i časopisa o filmskoj umjetnosti i kinematografiji, bavi se zaštitom filmske baštine, arhiviranjem i digitalizacijom, te produkcijom i distribucijom filmova. Drugim riječima, HFS se trenutačno organizira kako bi mogao neometano nastaviti sa svim svojim programskim aktivnostima i izvan zgrade. Djelatnici se preseljavaju u druge uredske prostore, a tehničku, filmsku i knjižnu građu iseljavamo privremeno, do kraja obnove, na drugu lokaciju."

Prvo sanacija krova

Obnovu zgrade vodi Grad Zagreb i uskoro, koliko su upoznati, kaže Tatjana Aćimović, počinje sanacija krova kao prvi korak.

Kino će, prema njezinim riječima, nakon obnove zadržati svoju temeljnu kinoprikazivačku djelatnost, uz sve ostale nužne tehničke, materijalne, uredske i logističke kapacitete za provedbu programa koji su se dosad provodili.

"I podrazumijeva se, tehnološki će biti modernizirano."

Sama zgrada, napominje tajnica Saveza, oštećena je u potresu, ali to nije utjecalo na nastavak provedbe programa u kinu jer se radi o dijelu zgrade koji je bio proglašen uporabljivim. Tijekom olujnog nevremena, međutim, došlo je do novih oštećenja te stoga nakon sanacije krova slijedi cjelovita obnova zgrade.

Publika Kina Tuškanac za to će vrijeme filmove gledati na nekoliko lokacija. Jedna od njih je kino Forum u sklopu Studentskog doma Stjepana Radića koje ima kapacitet od 320 sjedećih mjesta i novi DCP projektor.

Druga lokacija je Centar za kulturu i informacije Maksimir koji može primiti oko 60 gledatelja i također je opremljen suvremenom opremom. Na tim će se lokacijama održavati filmski programi pod skupnim nazivom "Tuškanac u gostima".

Kinotečni program

"U sklopu programa nastavit ćemo provoditi kinotečni program kakav smo provodili u našem kinu", kaže voditelj kina Filip Zadro. "To uključuje retrospektive i portrete renomiranih autora, tematske cikluse, in memoriam i edukativne filmske programe. Trenutačno provodimo ciklus ‘Filmovi koje volite‘, a koji uključuje najgledanije naslove Kina Tuškanac posljednjih godina. Publika će imati priliku vidjeti filmove autora kao što su Kubrick, Scorsese, Coppola i Hitchcock, a svi detalji dostupni su na web stranicama kina."

S vremenom će, dodaje Zadro, pokušati proširiti popis lokacija za prikazivanje filmova, a neki od kriterija su funkcionalnost prostora, kvaliteta projektora i ozvučenja, veličina platna, ali i udobnost same dvorane.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 20:57