RAD ZLATKA KOPLJARA

Podignuta je jedna od boljih javnih skulptura u Hrvatskoj, od cigli iz Jasenovca

 Ivan Mesek
Mesek kaže kako je spomenik postavljen na ruti kojom su Židovi grupno hodali prema željezničkom kolodvoru

U varaždinskom gradskom parku, nasuprot sinagoge, krajem je prošle godine postavljena antifašistička skulptura Zlatka Kopljara, što je nažalost nekako prošlo ispod radara. Skulpturu je Kopljar postavio tijekom svoje izložbe "Tenebroso", no ona će trajno tamo i ostati. Skulptura je dio instalacije pod nazivom K19 koja je bila izložena, podsjetimo, još 2014. godine na Trgu žrtava fašizma u Zagrebu, a sastoji se od cigli koje su izrađivali zarobljenici jasenovačkog logora. Diskretan i nabijen simbolikom, ovo je jedan od boljih javnih spomenika u Hrvatskoj.

Kako je otkrio Kopljar, nakon rata je u logoru u Jasenovcu ostalo mnogo opeka, koje su zatočenici proizvodili u logorskoj ciglani. S lokacije napuštenog logora, tog mjesta užasa, ljudi iz okolice su uzimali cigle i od njih gradili svoje kuće. Jednu od kuća koja je bila sagrađena u selu Jasenovac, a u kojoj danas nitko ne živi, pronašao je umjetnik Zlatko Kopljar. I za nekoliko tisuća kuna otkupio je cigle s ove ruševine, kako mi je rekao u razgovoru uz zagrebački projekt: "Kuće su bile porušene, ljudima je trebao materijal, ne treba ih osuđivati zbog toga."

Skulptura je inače postavljena na inicijativu ravnatelja Gradskog muzeja Varaždin Ivana Meseka, i samog umjetnika, koji je zadužen za sjajan program suvremene umjetnosti koji se odvija u Varaždinu. Mesek kaže kako je spomenik postavljen na ruti kojom su Židovi grupno hodali prema željezničkom kolodvoru i od tamo deportirani u logore.

Sve je dio umjetnikova ciklusa koje naziva slovom K te rednim brojem, a među poznatijim je radovima iz tog ciklusa onaj kad je u Americi, na bijeloj maramici klečao pred njujorškom burzom, Muzeje Guggenheim i ostalim mjestima moći, kako bi ukazao na poziciju pojedinca spram tih centara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 07:47