TRAJNI PROJEKT

Pogledajte kako će izgledati legendarna zagrebačka ulica: Staru Vlašku sredit će poznati studio

Trajni projekt za Staru Vlašku

 Studio Atmosfera/
Nakon što je privremeno uređenje Stare Vlaške donekle izazvalo i kontroverze, sad je, kako je bilo najavljeno, izabrano dugotrajno preko natječaja

Izabrano je idejno urbanističko-arhitektonsko rješenje za trajno uređenje Stare Vlaške u Zagrebu, na kojem je pobijedio rad poznatog studija Atmosfera.

To rješenje bit će, kada se realizira, trajno, za razliku od onog ranije, koje je bilo privremeno i samo u povodu zatvaranja dijela ulice za promet, a donekle je izazvalo kontroverze.

Natječaj za trajno rješenje bio je otvoren do 9. veljače ove godine te su pristigla 23 rada. Ocjenjivački sud prvu nagradu dodijelio je radu autora Atmosfera d.o.o., koju čine arhitektica Bernarda Silov i arhitekt Davor Silov te arhitektice Kristina Rogić i Leila Daoud.

image
Studio Atmosfera/
image
Studio Atmosfera/

- Jedna od novih pješačkih zona jest i stara Vlaška ulica. Kako bi se taj prostor trajno oplemenio, Grad Zagreb proveo je javni natječaj za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja rekonstrukcije dijela Vlaške ulice - rekao je Luka Korlaet, zamjenik gradonačelnika Grada Zagreba.

Cilj gradske uprave je, dodaje, održiv, pouzdan, pristupačan i siguran prometni sustav, što uključuje unapređenje javnog prijevoza, izgradnju novih podzemnih garaža te proširenje pješačkih zona.

- Tako grad postaje ugodnije mjesto za život, uz smanjenje prometnih gužvi i zadržavanje stanovništva u centru, u skladu sa zelenim politikama Grada Zagreba - dodaje Korlaet, u tom povodu.

Ocjenjivački arhitektonski sud djelovao je u sastavu: arhitekti, predsjednica Ivana Tutek, Alan Kostrenčić, Sanja Šerbetić Tunjić, Andrea Hržić Šesnić, Martin Jurin.

- Iz obrazloženja Ocjenjivačkog suda vidljivo je da je kod prvonagrađenog rada posebno vrednovano formiranje centralnog arhipelaga rahlog i niskog zelenila, koje ne zaklanja vizure, kao i očuvanje memorije ulice u opločenju - pojasnio je zamjenik gradonačelnika Korlaet.

image

studio Atmosfera

Provedeni natječaj početak je sustavnog redizajna novih pješačkih zona kroz koji će centar grada, najavljuju iz Grada Zagreba, postati klimatski i ambijentalno ugodniji.

Arhitektonski studio Atmosfera osnovali su Bernarda i Davor Silov 2005. godine u Zagrebu. Poznati su kao autori velikog projekta budućeg uređenja veće javne površine u Makarskoj. U arhitekturi nastoje stvoriti harmonijski odnos između prostora, predmeta i prirode, a posebno su, kažu, usmjereni prema suvremenom izričaju, koji spaja estetske vrijednosti s funkcionalnošću te poštuje lokaciju i okoliš u kojem se objekt nalazi.

Posvećeni su stvaranju svježeg, progresivnog i funkcionalnog dizajna.

Suradnici na projektu su Ksenija Radić Knežević, Malgorzata Lodzinska i Dean Skira.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. ožujak 2024 11:54