Incident u knjižnici

Pogledajte kako su dvije bakice čekićem razbile kutiju u kojoj se čuva vrijedni povijesni dokument iz 13. stoljeća

Policajci ispred Britanske knjižnice u Londonu nakon incidenta

 Vuk Valcic/zuma Press/profimedia/Vuk Valcic/zuma Press/profimedia
Postoje samo četiri originalna teksta Magna Carte, engleske povelje u kojoj se utvrđuje da nitko nije iznad zakona

Dvije klimatske prosvjednice u dobi 82 i 85 godina, od kojih je jedna anglikanska svećenica, razbile su u petak dijelove ojačane kutije s originalnim tekstom Magna Carte u Britanskoj knjižnici u Londonu prije nego što ih je zaustavilo sigurnosno osoblje.

U videu koji je Just Stop Oil objavio na društvenim mrežama, velečasna dr. Sue Parfitt (82) držala je dlijeto na kućištu, dok ga je Judy Bruce (85) nekoliko puta udarila čekićem. Parfitt je potom podigla transparent s natpisom "VLADA KRŠI ZAKON".

Povijesni dokument nije oštećen, rekli su djelatnici knjižnice.

image

Sue Parfitt (82) i Judy Bruce (85) u akciji

Just Stop Oil/local News X/tmx/mega/the Mega Agency/profimedia/Just Stop Oil/local News X/tmx/mega/the Mega Agency/profimedia
image
Just Stop Oil/local News X/tmx/mega/the Mega Agency/profimedia/Just Stop Oil/local News X/tmx/mega/the Mega Agency/profimedia
image
Handout/afp/profimedia/Handout/afp/profimedia

Postoje samo četiri originalna teksta Magna Carte, engleske povelje iz 13. stoljeća u kojoj se utvrđuje da nitko nije iznad zakona. Dva se čuvaju u Britanskoj knjižnici, jedan u katedrali u Salisburyju, a drugi u dvorcu Lincoln.

"Kao kršćanka primorana sam učiniti sve što mogu kako bih ublažila užasnu patnju koja neizbježno stiže i već je ovdje... moramo jednostavno zaustaviti naftu", moglo se čuti Parfitt kako kaže u videosnimci.

Londonska metropolitanska policija priopćila je kasnije da je uhitila dvije osobe pod sumnjom da su počinile štetu u vezi s incidentom.

Britanija je suzbila remetilačke prosvjede, posebno boraca za klimatske promjene, koji su prekinuli niz sportskih događaja, blokirali promet i čak provalili u privatnu rezidenciju premijera Rishija Sunaka prošle godine kako bi njegovu kuću ogrnuli crnom tkaninom u znak prosvjeda protiv njegove naftne politike.

Vlada je 2023. donijela novi zakon kojim se dopuštaju strože mjere protiv remetilačkih prosvjeda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 13:52