‘KAKVA ŠTETA...‘

Pogledajte što su stavili na tornjeve katedrale, Zagrepčani bijesni: ‘A samo je trebalo ne učiniti ništa!‘

 Damjan Tadic/Cropix
Projekt postavljanja platna nije nešto što se ne bi moglo korigirati, ako se u međuvremenu dogodilo nešto što se mnogima dopalo, jer ta je vidljiva konstrukcija bila kao skulptura, smatraju arhitekti

Mnogi Zagrepčani ostali su ovih dana razočarani pogledom na katedralu jer je na čeličnu skelu oko tornjeva, za koju su mnogi smatrali da izgleda odlično, počelo postavljanje platna sa slikom tornjeva. Društvene mreže su se užarile, jer čini se, nema kome se nije sviđala katedrala u modernom ruhu.

Arhitektima posebno, te su neki od njih bili prvi koji su javno primijetili da "izgleda bolje nego ikad".

image
Vanesa Pandzic/Cropix

Filip Pračić, mladi arhitekt čak je u svibnju pokrenuo simboličnu peticiju "Zadržimo skele na Zagrebačkoj katedrali - TRAJNO!", kojom se nisu doista skupljani potpisi za ovu inicijativu, nego je to bila akcija da se ukaže na njeno vječno stanje obnove, te novi izgled pod postavljenom skelom. Komentirao je i postavljenje platna.

- Šteta, bili su na dobrom putu...Ovom "dekoracijom" na prekrasne je skele prilijepljena karikatura tornjeva. A samo je trebalo ne učiniti ništa i sve bi bilo dobro - rekao nam je F. Pračić, danas, u petak.

image
Damjan Tadic/Cropix

I drugi su arhitekti komentirali ovu situaciji. Arhitekt Damir Ljutić također smatra da je platno koje se sad postavlja na konstrukciju šteta, odnosno primjer ne prepoznavanja trenutka.

- Dogodilo se, neočekivano, to da je konstrukcija skele izazvala veliku pažnju od građana i turista, društvene mreže su zadnjih mjeseci bile preplavile fotografije katedrale u skeli. To nije nitko očekivao, pa ni oni koji su je postavljali. Šteta je ne prepoznati tu situaciju i nekom ceradom sad sakriti nešto tako lijepo kao što je ta prozračna konstrukcija - smatra Damir Ljutić.

image

Katedrala snimljena danas

Damjan Tadic/Cropix
image

Prije postavljanja platna na skelu

Goran Mehkek/Cropix

Razgovarali smo i s voditeljima tvrtke SPEGRA koji su izvođači radova na obnovi katedrale. Oni, pak, kažu da se platno postavlja po projektu, što je previđeno od početka, a projekt je napravljen od stručnjaka zagrebačkog Građevinskog fakulteta, koji su autori i same skele. Arhitekt Damir Ljutić komentirao je i ovu situaciju:

"Projektirali su što su projektirali, i to je u redu, ali projekti nisu nešto što se ne bi moglo korigirati, ako se dogodilo u međuvremenu nešto što se mnogima dopalo, jer ta je vidljiva konstrukcija bila kao skulptura."

image
Damjan Tadic/Cropix

Razlozi za platno su kažu neki i sigurnosni, navodno da ne bi padali kamenčića, iako neki sumnjaju u to jer je već pola godine konstrukcija bila bez platna. Podsjetimo, skele na fasadi i zvonicima na svakoj strani imaju po 180 tona nosivosti, a služe za dugogodišnju obnovu i zamjenu kamenih blokova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. ožujak 2024 09:06