IZLOŽBA TJEDNA

POSAVEC I KLARICA U GALERIJI JOSIP RAČIĆ Zajedničko im je da obojica, paralelno uz umjetničku fotografiju, rade i u medijima

 Josip Klarica

Josip Klarica i Ivan Posavec, dva ponajbolja hrvatska fotografa, zajedno, od subote, izlažu fotografije u Galeriji Josip Račić Moderne galerije. Naziv je izložbe “Snoviđenja”, a riječ je o donaciji, o fotografijama koji su njih dvojica poklonili Modernoj galeriji. Klarica, inače među ostalim i majstor nadrealizma u fotografiji, poetske prizore snima u Maksimiru, najčešće u praskozorje, kada se dignu izmaglice, u kontrasvjetlu, u sva godišnja doba. Na njima nema ljudskog lika.

Ako i naiđe čovjek tako rano, reći će Klarica, on čeka da taj čovjek prođe. Posavec snima u Maksimiru, ali i u drugim zagrebačkim kvartovima, na starom trnjanskom placu, uz Savu gdje je nasukan brod, na Bundeku... Što se tiče Maksimira, kaže, u njega nije bilo lako ući nakon Klarice, “no nikad nisam pristao da on bude samo Klaričin”. Kod Posavca će se na fotografijama naći, ponekad, i čovjek. U postavu se fotografije dvojice isprepliću, obojica su izložili i donirali fotografije panoramskog formata. Njih su dvojica i dobri prijatelji, već godinama, pa će tako u intervjuu uz izložbu Klarica jasno reći: “Meni je Ivo jedini prijatelj iz tog miljea”.

Zajedničko im je da obojica, paralelno uz umjetničku fotografiju, rade i u medijima. Razlika je i u kamerama koje koriste, Klarica svoju kameru koja teži osamnaest kilograma mora vući u kolicima, Posavec svoju nosi u džepu. Po deset je fotografija od svakoga autora. Klaričine su iz ciklusa “Maksimir”, a Posavčeve iz ciklusa “Dolje tvrdo, gore visoko”, o horizontima. Sjajna fotografska izložba koja traje do 1. prosinca vrijedna je svake preporuke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 18:33