KULTURNI VODIČ

Poslastica za ljubitelje stripa u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu

Kustosice izlozbe Jasna Jakšić i Ivana Kancir
 Ranko Suvar/Cropix
Kulturna događanja mogu se prebrojati na prste jedne ruke, ali zanimljivih stvari ipak ima

U Muzeju suvremene umjetnosti priredili su dosad najveću istraživačku izložbu o povijesti stripa u Hrvatskoj, "Strip i vizualna kultura", koja se može pogledati sve do kraja veljače. Izložba koja je otvorena tijekom vikenda, na rođendan tog muzeja, istražuje povijest medija koji je na samom početku nastajao na marginama novina, kao sredstvo masovnog komuniciranja, a potom postao samostalna forma. Kustosice izložbe su Ivana Kancir i Jasna Jakšić, uz suradnju sa strip-autoricom Irenom Jukić Pranjić.

Devet je tematskih cjelina, među kojima su junaci i junakinje, karikatura, film, djeca i mladi, izdavaštvo, a zastupljeno je više od 50 strip-majstora. Iako počinje s poviješću, naglasak je izložbe na suvremenom stripu. Ipak, iz povijesnog konteksta izložba počinje najstarijim hrvatskim stripom "Vjerenica mača", čiji je autor poznati enfant terrible domaće scene, ženskar i ljubitelj dobre kapljice, kako se znalo pisati o njemu, Andrija Maurović, odnosno, kako su ga često nazivali, "stari mačak". "Vjerenica mača" objavljivana je kao novinski strip u nastavcima, a zagrebački je muzej posudio originalne table iz riječkog MMSU. Vezano uz "Vjerenicu mača", autorice upozoravaju i da je prvi hrvatski strip imao glavnu junakinju, aktivan ženski lik.

Jedan od glavnih dijelova izložbe bavi se, naime, upravo junakinjama i junacima. U ovom poglavlju jedno od središnjih mjesta zauzima i Zlatko Krešimir Zimonić. Nezaobilazna je i Bednjančeva "Durica" koja se može pronaći u poglavlju dječji strip, ali i junakinje, i koja je obilježila jednu eru. Izlažu i djela mladog slikara Stipana Tadića koji se često bavi stripom, a među ostalim izlaže svoj strip-dnevnik iz karantene u kojoj je bio u New Yorku tijekom lockdowna. Predstavljaju i Ivanu Armanini, koja je na čelu nagrađivanih Komikaza.

Baletni spektakl u riječki HNK donosi nekoliko dana čarolije

Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca i krajem ove izazovne godine svojoj publici osigurava mogućnost da u prosinačke dane uoči blagdana uživa u jedinstvenom ozračju blistavog "Orašara“ Petra Iljiča Čajkovskog u koreografiji Maura de Candije. Pravi božićni ugođaj uz izvedbu baleta "Orašar" publika može doživjeti 16., 17., 18., 19., 21. i 22. prosinca. Sve izvedbe počinju u 19.30 sati, osim u subotu 19. prosinca kad je početak u 18 sati. Prema originalnom Hoffmannovu književnom djelu i glazbi Čajkovskog, de Candia stvara novi svijet između stvarnosti i sna u kojem je sveprisutna čarolija. Premijerno je izveden prošle godine, a kritika ga je ocijenila vrhunskim baletnim spektaklom u svakom smislu. Stvaranjem priče obogaćene brojnim detaljima iz originalne bajke Mauro de Candia je nastojao osmisliti verziju koja bi u jednakoj mjeri privlačila djecu, mlade i odrasle.

Online predavanje o svemiru i galaksijama večeras na YouTubeu

U astronomiji Velika debata označava sučeljavanje dvojice astronoma, Harlowa Shapleyja i Hebera Curtisa, koje se odigralo 1920. u Washingtonu - Shapley je smatrao da je Mliječna staza jedina galaksija u svemiru, a Curtis da su spiralne maglice zasebne galaksije izvan naše. O tome, ali i ostalim važnim otkrićima saznajte večeras na YouTube kanalu Zvjezdarnice Zagreb.

Orguljaški festival u Zadru danas uz djela baroknih majstora

Drugo izdanje Zadar Organ Festivala održat će se ovaj tjedan u virtualnom obliku putem besplatnog prijenosa na YouTube kanalu. Danas u 20 sati, nagrađivanu hrvatsku flautisticu Anu Batinicu, na orguljama crkve sv. Mihovila, pratit će organizatorica Festivala Tea Kulaš. Na programu su djela G. F. Händela, J. M. Hotteterrea, J. S. Bacha te njegova sina, C. P. E. Bacha.

Bijeg u dvadesete, doba jazza, glamura, prohibicije i euforije

Bijeg u dvadesete, desetljeće slavne, izgubljene generacije, vrijeme prohibicije, u kojem šampanjac teče u potocima, a zabava nikad ne prestaje. Jazz, glamur i sveopća euforija... Sve to dio je plesnog spektakla "Veliki Gatsby", koji je na rasporedu Kazališta "Marin Držić" u Dubrovniku, danas u 19 sati. Režiju predstave potpisuju Patrycja Bačić i Betina Milić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. srpanj 2024 01:21