Polemike

Postoji stručniji kandidat od onog koje je Upravno vijeće predložilo Tomaševiću

Jedna od izložbi u Muzeju grada Zagreba

 Zeljko Puhovski/cropix
Iz Muzeja grada Zagreba poručuju da su već godinama taoci politike, i da ne žele to ponovno biti

Nakon što je ravnatelj Vinko Ivić koji je godinama bio na čelu Muzeja grada Zagreba, otišao s ove pozicije, a i njegov reizbor je svojedobno bio obilježen polemikama, raspisan je novi natječaj za čelnu poziciju.

Na Natječaj se prijavilo šest kandidata. Javnosti su sada poslali pismo, potpisano kao Radnici Muzeja grada Zagreba. U pismu stoji: "Obraćamo se javnosti kako bi upozorili na legalno suspektne odluke vanjskih članova UV MGZ-a, čime pokazuju svoje nerespektiranje društvene uloge i zadaće Muzeja, te inzistiraju na odlukama koje će nanijeti štetu cjelokupnom djelovanju Muzeja grada Zagreba.

Na sjednici Upravnog vijeća održanoj 29. listopada 2021., Iva Prosoli Stojkovska (zaposlenica MGZ-a do 2018.), Tvrtko Jakovina i Maroje Mrduljaš –osobe imenovane od strane Osnivača, a koje imaju većinu u Upravnom vijeću Muzeja grada Zagreba – između šest prijavljenih kandidata, odlučili su Gradonačelniku predložiti imenovanje kandidatkinje Ane Kutleša, zaposlenice u udruzi Lokalna baza za osvježenje kulture BLOK.

Dva člana Upravnog vijeća koji predstavljaju zaposlenike Muzeja grada Zagreba, Boris Mašić i Miljenko Gregl, svoje glasove dali su kandidatkinji dr. sc. Zvjezdani Antoš, muzejskoj savjetnici.

Iva Prosoli Stojkovska, Tvrtko Jakovina i Maroje Mrduljaš podržali su Anu Kutleša unatoč opetovanom upozorenju predstavnika Stručnog vijeća i predstavnika svih radnika Muzeja u Upravnom vijeću da postoji stručniji kandidat.

Nakon spomenute sjednice Upravnog vijeća, jedan od članova Upravnog vijeća utvrdio je da kandidatkinja Ana Kutleša ne zadovoljava uvjetima Natječaja, jer priloženim dokumentom nije dokazala da ima najmanje pet godina rada u muzeju ili najmanje deset godina rada u kulturi, znanosti ili obrazovanju, što je navedeno i u Zakonu o muzejima te Statutu Muzeja grada Zagreba".

Iz MGZ-a, dalje poručuju: "Navedeno nedvojbeno znači da kandidatkinja ne zadovoljava formalne uvjete iz Natječaja te da se ne smatra kandidatom/kandidatkinjom u povodu Natječaja. Nakon što su obaviješteni o previdu koji se dogodio prilikom pregleda prijava na Natječaj te o nevažećoj prijavi kandidatkinje Ane Kutleša, vanjski članovi Upravnog vijeća nisu sazvali hitnu sjednicu Vijeća i poništili izbor toga kandidata te predložili drugog, već su s tri glasa prihvatili naknadnu dostavu dokumentacije kandidatkinje Ane Kutleša, iako je u tekstu Natječaja, koji je 13. rujna ove godine potpisala sama predsjednica Upravnog vijeća, Iva Prosoli Stojkovska, navedeno: "Nepotpune i nepravodobne prijave neće se razmatrati... Osoba koja ne podnese pravovremenu i potpunu prijavu... ne smatra se kandidatom/kandidatkinjom...".

Maroje Mrduljaš, jedan od prozvanih članova Upravnog vijeća, nam je rekao da neće davati izjave za javnost, jer ne smatra da je to zakonito dok je natječaj u tijeku.

No, u pismu iz MGZ-a upozoravaju: "Kako i ovaj peti natječaj ne bi propao, ovoga puta zbog proceduralnih pogrešaka i kašnjenja u provedbi, a s obzirom na činjenicu da, prema propisanoj proceduri, gradonačelnik treba do 16. studenoga ove godine imenovati ravnatelja/icu, smatramo da Upravno vijeće mora što hitnije sazvati novu sjednicu na kojoj će, od preostalih kandidata koji su se javili na natječaj, izabrati novog.

Ne možemo ignorirati činjenicu da vanjski članovi Upravnog vijeća inzistiraju na prihvaćanju programa rada kandidatkinje čije su stručne reference i kompetencije daleko ispod razine drugih kandidata. No više od toga, ne možemo i ne smijemo šutjeti u trenutku kad su vanjski članovi UV odlučili djelovati suprotno Natječaju.

Molimo javnost da reagiraju u obranu legaliteta, tim više što među kandidatima postoje oni koji zadovoljavaju najviše hrvatske, europske i svjetske standarde u muzejskoj struci, za što su dobili i strukovna priznanja.

Mi radnici Muzeja grada Zagreba kritični smo prema svom radu i načinu upravljanja kućom te prepoznajemo potrebu za promjenama, ali to ne podrazumijeva promjenu poslanja i temeljnih načela muzejske struke. Zastupamo stav da Muzej ne pripada "lijevima" ili "desnima", politički angažiranima ili neangažiranima, "progresivnima" ili "konzervativnima", manje ili više obrazovanima, već smo muzej koji pripada svima. U svom radu Muzej polazi s pozicija struke i prema očekivanjima svih građana. Stalni rast broja posjetitelja i širenje kruga suradnika, kazivača, donatora i posuditelja na izložbama i edukativnim programima potvrđuje da naši programi jesu demokratski i prihvatljivi svim grupama korisnika muzejskog sadržaja.

Unatoč percepciji vanjskih članova Upravnog vijeća, Muzej grada Zagreba ustanova je s tradicijom rada dužom od stoljeća, koja zapošljava profesionalce s kompetencijama te proizvodi programe koje građani Zagreba prepoznaju i rado posjećuju.

U Muzeju grada Zagreba rade 44 slobodnomisleće osobe koje često imaju različite stavove o stručnim pitanjima, ali povezuje nas želja za dobrobiti Muzeja. Smatramo da bi pri odabiru ravnatelja/ice u Muzeju grada Zagreba bilo mudro uvažiti i mišljenje stručnog i radnoga kolektiva ustanove. Usprkos svemu navedenom, izbor Ane Kutleša za ravnateljicu Muzeja dokazao bi da nema spremnosti za provođenje politike uključivosti, poštivanja mišljenja struke i osnaživanja uloge stručnih vijeća kulturnih institucija.

Tražimo da se odabere najkompetentniji kandidat koji je do završetka Natječaja predao valjanu prijavu s kompletnom dokumentacijom.

Stoga, na kraju apeliramo da se ovaj izbor ravnatelja/ice uspješno završi jer smo već dvije i pol godine taoci politike, kako bivše tako i sadašnje vlasti".

ISPRAVAK ČLANKA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. siječanj 2023 05:04