U PETAK

Povodom 80 godina Slobodne Dalmacije u šibenskoj Gradskoj knjižnici izložba fotografija vrhunskih autora

izložba fotografija

 /Vojko Bašić/Cropix
Fotografije, poput ovih, pretvaraju se iz dnevnih, potrošnih ilustracija u povijesne kapsule....

Osamdeset godina Slobodne Dalmacije osamdeset je godina bilježenja života i ljudi Dalmacije, piše Slobodna Dalmacija.

Tim je povodom naša novinska kuća organizirala izložbu svojih vrhunskih fotoreportera koja se, nakon Zagreba i Zadra, ovog petka priređuje u Šibeniku. Vrijeme je podne, a mjesto događaja Gradska knjižnica "Juraj Šižgorić".

Izbor iz golemog arhiva Slobodne Dalmacije ispravlja nepravdu koja je fotoreporterima i njihovoj analognoj djeci i digitalnom pomlatku nanošena dugo vremena: tehničke mogućnosti tiska ograničavale su veličinu i kvalitetu fotografija.

Remek-djela fotografije

Bile su, stariji će se sjetiti, najprije nakupina točkica svih nijansi crne i sive, a kako je vrijeme odmicalo i štampadurska struka napredovala, počele su dobivati najprije probavljiv, pa ukusan, i naposljetku majstorski status.

Premda se štampa i fotografija u ranim godinama novinarstva nisu ljubile, u arhivu "Slobodne" nakupljala su se prava remek-djela domaćih majstora. Tko bi u to vrijeme pomislio kako će prizori prepečenih ribara i znojnih radnika, prašnjavih rudara i naboranih pastirica, poštara, škovacina i kupravendi ikad krasiti ugledne galerije? Portreti mladih umjetnika, skokovi sportaša neizvjesne budućnosti, nezainteresirani političari i svakojaka lica sasvim nevažnih prolaznika snimljenih metodom skrivene kamere, u fermentacijskom procesu u kakvom zaboravljenom registratoru, sada se kače na zidove.

Neizbježni kadrovi rata, u kakvom je uostalom "Slobodnina" iskra i zapaljena, prirodnih nepogoda i katastrofa izazvanih faktorom zvan "čovjek", koje smo u danima nastanka listali s grozom, postaju povijesne bilješke koje se pažljivo čuvaju.

Na koncu, novine, zamišljene da traju jedan dan, pomno sačuvane u arhivima, postaju literatura, neiscrpan izvor iz kojeg vriju zabilješke svega. A fotografije, poput ovih, pretvaraju se iz dnevnih, potrošnih ilustracija u povijesne kapsule kroz koje virimo očima nekih starih majstora i njihovih nasljednika. U Zagrebu i Zadru ove su izložbe bile važan kulturni događaj, nema sumnje da će tako biti i u Šibeniku. Izložba će biti otvorena do petka 28.travnja. Vidimo se...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 08:14