'SPASITELJ SVIJETA'

PRAVA ILI LAŽNA? Restaurirana slika Leonarda da Vincija prodana je za rekordnih 450 milijuna dolara, ali mnogi sumnjaju u autentičnost

 Peter Nicholls / REUTERS

Čak i prije nego što je restaurirana slika Isusa Krista koju je naslikao Leonardo da Vinci prodana u srijedu za nevjerojatnih 450 milijuna dolara na dražbi kuće Christie's u New Yorku, mnogi su smatrali da slika nema veze s Leonardom.

No, stručnjaci su se ipak usuglasili da je sliku oko 1500. godine naslikao Leonardo, iako je prošla vrlo "bolne" obnove jer je tijekom minulih stoljeća pretrpjela oštećenja, zacijelo najčešće nastala grubim čišćenjima slike uoči promjena vlasnika.

Slika 'Spasitelj svijeta' do 17. stoljeća pronašla je svoj put do dvora kralja Charlesa I, te je tada zavedena, da bi nestala u 18. stoljeću i ponovno se pojavila u 20. stoljeću u jednoj bogataškoj kući. Prodana je 1958. i ponovno nestala, da bi se opet pojavila na dražbi 2005., kada su je kupila tri trgovca djelima starih majstora za 10 tisuća dolara.

Oni su angažirali uglednu restauratoricu Dianne Dwyer Modestini da ukloni prljavštinu sa slike koja je nalikovala blijedoj kopiji same sebe, pri čemu su značajni dijelovi slike nedostajali. U opisu posla stoga joj je bilo popunjavanje dijelova slike koji su bili uklonjeni prijašnjim pregrubim čišćenjima, ali je to morala obaviti u skladu s pravilima struke i u duhu ostatka ovog umjetničkog djela.

Pitanje za većinu kupaca djela starih majstora stoga nije je li određena slika "autentična", već u kojoj je mjeri originalna. Za većinu starih majstora stanje u kojoj se djelo nalazi od goleme je važnosti, istaknuo je za Bloomberg trgovac umjetninama Johnny van Haeften. Drugim riječima, na takva djela kupci više gledaju kao na artefakte koji imaju svoju reputaciju i povijest, a manje kao na konkretnu sliku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 01:00