SVEČANOST U NSK

PREDSJEDNICA OTVORILA IZLOŽBU 'HRVATSKA GLAGOLJICA' Za svečanost odabrala i prigodnu odjeću: 'U glagoljici se zrcali burna povijest naše domovine'

 Ranko Šuvar / CROPIX
 

Izložba "Hrvatska glagoljica" u utorak navečer je svečano otvorena u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, gdje će se moći razgledati do 15. prosinca. Izložbu je svečano otvorila predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović, a na otvorenju su bili i ministarica kulture Nina Obuljen Koržinek, koja je bila i izlaslanica premijera, kao i izaslanice Sabora te Ministarstva znanosti.

Okupljenima se obratila ravnateljica knjižnice Tatijana Petrić, koja je istraknula kako NSK čuva neka od najvrednijih djela pisanih na glagoljici te da smatra kako je njihova dužnost, ali ne samo njihova, neprekidno podsjećati na to pismo.

- Govoriti o glagoljici znači govoriti o hrvatskoj pismenosti, o njezinim počecima i korijenju. To pismo nije samo drevno - u našoj je kulturi odavno preraslo samo granice pisma i postalo simbolom. Zbog toga me raduje činjenica da glagoljica živi i danas - istaknula je Petrić.

Predsjednica Grabar-Kitarović istaknula je kako je u suvremenom, globalno isprepletenom svijetu, svim narodima važno očuvati svoje pismo, jezik i kulturu.

- U glagoljici se simbolično zrcali burna povijest naše domovine, stoljećima izložene različitim kulturološkim prepletima i utjecajima, koje nisu ugrozile, već, rekla bih, dodatno osnažile ostanak nacionalnog identiteta. Glagoljica je pismo kojim su ispisani neki od naših najvažnijih, a sigurno i najstarijih kulturnih spomenika, liturgijskih knjiga i natpisa - istaknula je Grabar-Kitarović i dodala kako je za svečanost otvorenja odabrala odjeću na kojoj upravo glagoljicom piše "Budi svoj", a dodala je i kako često u susretima sa stranim državnicima nosi odjeću na kojoj se također nalaze slova tog pisma te na taj način šalje političku poruku.

Gosti su nakon otvorenja odmah i razgledali izložbu, na kojoj se, primjerice, mogu vidjeti ilustracije iz Mavrova brevijara, prikaz srednjovjekovnog pisara... U predvorju knjižnice izloženo je osam panoa različite veličine, dva totema, velika početnica namijenjena učenju glagoljice, ploter i 3D printer, na kojima su posjetitelji mogli naučiti kako napisati slova te ih i isprintati. Cijela je izložba prilagođena slijepim i slabovidnim osobama - zbog toga je i svaki izložak mala ploča s opisom izloška na Brailleovom pismu. Osim toga, tekst svakog panoa pisan je na latinici, na hrvatskom i engleskom jeziku, kao i na glagoljici.

Zrinka Korljan
Jutarnji list na glagoljici

Također, u predvorju je otvorena i mala suvenirnica, u kojoj se mogu kupiti predmeti posebno dizajnirani i izrađeni za ovu izložbu: svjećnjaci, straničnici, magneti, prstenje, naušnice, majice... Na svima njima jasno je istaknut glavni motiv - glagoljica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 11:21