ZIZI JEANMAIRE

Preminula je jedna od najpoznatijih balerina, bila je ikona pariškog kulturnog života

Zizi Jeanmaire
 AFP
Postala je slavna u 50-im godinama prošlog stoljeća - u zvijezde ju je vinula glavna uloga u baletu "Carmen"

U petak navečer u svojem domu u švicarskom Tolochenazu u 96. godini života preminula je slavna balerina Zizi Jeanmaire. Pravim imenom Renée Marcelle Jeanmaire rođena je 29. travnja 1924. godine u Parizu, a zanimljivo je kako je baš taj datum 1982. odabran da se na njega slavi Dan ples (nije vezano s njom, ali je zgodna podudarnost). Postala je slavna u 50-im godinama prošlog stoljeća - u zvijezde ju je vinula glavna uloga u baletu "Carmen", premijerno izvedenom u Londonu 1949. godine, a nakon toga se pojavila i u nekoliko Hollywoodskih filmova. Među njima su mjuzikl "Hans Christian Andersen" i glazbeni film "Anything Goes".

image
Zizi Jeanmaire
Pierre Guillaud/AFP

Imala je samo devet godina kada je u Pariškoj operi upoznala budućeg supruga, Rolanda Petita. Kasnije se pridružila njegovoj kompaniji Petit's Ballets de Paris, a vjenčali su se 1954. i ostali zajedno do njegove smrti, 2011. godine. Bila je to velika ljubav koja je urodila plodom i u umjetničkom pogledu, jer je Petit za nju kreirao neke iznimne role u preko 60 naslova. Zajedno su imali kćer Valentine, koja je plesačica i glumica.

image
Zizi Jeanmaire
AFP

Nije Zizi bila samo balerina, ona je postala i svojevrsna ikona. Ona i Roland bili su moćan par šezdesetih u pariškom kulturnom životu - nosili su revije Yves Saint Laurenta i surađivali s Andyjem Warholom. Zbog svojih nastupa u cabaret predstavama, mjuziklima i filmovima, za Zizi se znalo i van baletnih krugova. Koliko je bila slavna govori i činjenica da je, između ostalog, inspirirala brojne druge umjetnike. Recimo, u pjesmi Petera Sarsteda "Where Do You Go To (My Lovely)" prvi stih glasi: "You talk like Marlene Dietrich, and you dance like Zizi Jeanmaire".

Njena kći najavila je kako će javni oproštaj od njene majke biti svakako održan, no ne sada, nego tek u rujnu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 22:51