PRAUNUK SAKCINSKOG

Preminula je legenda Gornjeg grada: U 88. godini napustio nas je slavni zagrebački arhitekt

 Obiteljski album
Veliki dio života proveo je u Parizu, gdje je ostvario uspješnu karijeru, i jedan je od osnivača Hrvatskog golf saveza

U 88. godini napustio nas je poznati zagrebački arhitekt Borivoj pl. Korejzl – Bobo.

Rođen je u Zagrebu 1937. godine, gdje je završio gimnaziju i Arhitektonski fakultet. U najranijoj mladosti bavio se veslanjem i glazbom. Bio je svestrana osoba, ljubitelj i čuvar povjesnica i starina. Jedan je od osnivača Hrvatskog golf saveza, a posebnu ljubav posvetio je dvorcu Kostel, obiteljskom nasljeđu, koji je čuvao i održavao svim srcem. Veliki dio života proveo je u Parizu, gdje je ostvario uspješnu karijeru radeći u eminentnim arhitektonskim uredima. Njegov opus krase brojna arhitektonska rješenja i projekti. Jedan od njih je uređenje glavnog trga u Krašiću, rodnom mjestu nadbiskupa Alojzija Stepinca.

image
O.A.

U suradnji s Zdravkom Špeharom bio je autor adaptacije Knjižnice Marije Jurić Zagorke, knjižnice koja se proteže uglom Krvavog mosta i Tkalčićeve sa svojim velikim izlozima prema pješačkoj zoni, čiju su drvenu unutrašnjost projektirali 1977., te knjižnica nalikuje brodu punom knjiga.

Svoj život posvetio je arhitekturi, obitelji i prijateljima s kojima se neizmjerno volio družiti. Kao potomak znamenite plemićke obitelji Kukuljević-Sakcinski, bio je praunuk Ivana Kukuljevića, život je proveo u kući punoj uspomena, koja odiše starinskim štihom, za što se pobrinuo da se nastavi na sve buduće generacije na koje je prenio ljubav i svijest o važnosti povijesnih vrijednosti i očuvanja nacionalnog blaga. Bio je osnivač društva za povjesnicu i starine ‘ZLATNA BULA GRADECA’.

Pamtit ćemo ga kao vizionara, umjetnika, intelektualca, stručnjaka i čovjeka neizmjernog životnog optimizma i veselja, koji je uvijek znao napraviti ugodno ozračje, čovjeka koji je znao živjeti. I legendu Gornjeg grada, gdje je stanovao s obitelji.

Posljednji ispraćaj Borivoja Korejzla – Bobe održat će se 15. veljače u krematoriju na Mirogoju u 12.40 sati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 19:20