Odlazak umjetnice

Preminula je poznata dizajnerica nakita Diana Zelmanović, punih 30 godina stajala je iza brenda Oblak

Diana Zelmanović

 Damjan Tadic Cropix
‘Diana je još jedna koja je prešla na sve brojniju stranu onih koji su obogaćivali život svima oko sebe‘ napisao je Pero Kvesić

Poznata hrvatska dizajnerica nakita i nekadašnja vlasnica Poklon galerije Oblak, Diana Zelmanović umrla je u Zagrebu u ponedjeljak.

"Naša mama, baka, svekrva, prijateljica, Diana noćas je krenula prema Svjetlu. Zahvalni smo na daru njenog anđeoskog postojanja... Oprostila se od ovoga svijeta riječima: 'To je samo putovanje..idem dalje do ponovnog susreta...' Živimo dalje s tom nadom", napisali su na Facebooku njezini najbliži uz obavijest da je ispraćaj u utorak, 15. veljače u 12 sati na Krematoriju na Mirogoju.

Diana Zelmanović 30 godina stajala je iza brenda nakita Oblak. Ljubav prema nakitu i strast prema inovaciji održali su njen brend jednim od najdugovječnijih na hrvatskoj handmade umjetničkoj sceni. Posvećenost različitim materijalima i razumijevanje kako funkcioniraju uvijek su za Dijanu otvarali nove mogućnosti, a u skladu s tim i nakit se mijenjao kroz godine.

"Najveća prednost življenja od umjetnosti je to što živiš gotovo u paralelnom svijetu, odvojen od surove stvarnosti", rekla je jednom Diana Zelmanović.

Umjetničku crtu vjerojatno je naslijedila od majke koja je bila izuzetno kreativna osoba. Još je u školi drugima crtala crteže u zamjenu za zadaće iz matematike, pa su Škola primijenjene umjetnosti i Likovna akademija bile logičan nastavak. Još je za školovanja počela izrađivati nakit koji je nudila raznim galerijama.

Ljeti joj je jadranska obala bila velika trgovina nakita i tako sve dok nije odlučila da će sama biti svoj poslodavac. Otvorila je galeriju usred Zagreba.

"Ja se zapravo igram, a moji prodavači rade posao", rekla je u davnom intervjuu Zelmanović i objasnila da često ne zna cijene svoga nakita.

"Nekad mi ide doista dobro, ali nekad dižem kredite da platim račune. Zapravo, to se dogodilo više puta... Shvatila sam da se čovjek mora baviti onime što mu je najugodnije, u čemu se najbolje osjeća. Ako savršeno pečeš kolače, nemoj se patiti, nego budi slastičar. Kad je tvoj naum čist i kad to silno želiš, nebo se udruži da se to i ostvari", rekla je.

Iznimno talentirana, kreativna i jedinstvena umjetnica posebnog senzibiliteta za svijet oko sebe ostavila je iza sebe neutješnima obitelj, prijatelje i kolege, koji se opraštaju od nje i na društvenim mrežama.

"Generacija se osipa, Diana je još jedna koja je prešla na sve brojniju stranu onih koji su obogaćivali život svima oko sebe", napisao je književnik Pero Kvesić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 19:07