PIONIR POP ARTA

PREMINUO ROBERT INDIANA Jedan od najvećih američkih umjetnika druge polovice 20. stoljeća najpoznatiji je po nevjerojatno popularnoj skulpturi 'Love'

Robert Indiana
 YouTube
 

Robert Indiana, jedan od posljednjih pionira pop arta, preminuo je u devedesetoj godini života.

Američki umjetnik Indiana autor je jedne od najreproduciranijih skulptura iz povijesti umjetnosti, “Love” (ljubav).

Skulptura se, podsjetimo, sastoji od slova L i O koje se naslanja na L, i stoje iznad V i E. Kasnije je, kako bi podržao Baracka Obamu za predsjednika, na jednak način napravio i skulpturu “Hope” (nada), što je bio i njegov izborni slogan. Znak Love kasnije se pojavljuje i kao grafika te poštanska marka pa je do danas tiskano 300 milijuna primjeraka maraka.

One of the versions of Robert Indiana's
Profimedia, SIPA USA

Međutim, kako je rekao u jednom od rijetkih intervjua koje je dao posljednjih godina, znak Love sve je prerastao: “Ljubav (Love) me ugrizla. Bila je to sjajna ideja, no isto tako i kolosalna pogreška. Postalo je previše popularna. A postoje ljudi koji ne vole popularnost, već ekskluzivnost. Zato sam se povukao na obalu Mainea”. Simboliku znaka dalje je ovako pojasnio: “‘LOVE je kostur svega što ta riječ znači u svojem erotskom i u svojem religijskom aspektu. Sažeta je u samu njegovu srž”.

Robert Indiana rođen je kao Robert Clark u Indiani 1928. godine. Kasnije će uzeti ime američke države iz koje potječe. Stasao je pedesetih na njujorškoj sceni, uz njega se pojavljuju Ellsworth Kelly i James Rosenquist. Brzo ga prepoznaju, već ga šezdesetih izlaže njujorška MoMA, Muzej moderne umjetnosti, koji u svojem fundusu danas ima mnoge njegove radove.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 22:03