PREDSTAVNIK NA BIJENALU

Prihode od prodaje umjetničkog djela dao vojniku za oružje i zaštitnu opremu

Venecijanski bijenale, 2021. godina 

 Stefano Mazzola/Awakening/Alamy/Alamy/Profimedia
Makov je svoj rad kroz dva tjedna trebao poslati u Veneciju, no sada je neizvjesno hoće li to biti moguće

"Cijelo jutro slušamo zvuk bombi" poručio je Pavlo Makov, konceptualni umjetnik koji predstavlja Ukrajinu na venecijanskom Bijenalu. On je iz Harkiva, drugog najvećeg ukrajinskog grada u kojem živi sa ženom, sinom, snahom te 92-godišnjom majkom, piše Artnet News.

"Morate razumjeti da smo dosad već izgubili 15.000 vojnika u zadnjih osam godina" objasnio je Makov posljedice ruske aneksije Krima 2014. godine te je dodao:

"Europa je mislila da se radi o nekom malom sukobu tamo negdje, ali to je sukob na istočnoj granici Europe. Zadnjih osam godina Europa nije prihvaćala što se događa, a događa se rat protiv civilizacije koju ona predstavlja. To nije rat između Ukrajinaca i Rusa, već rat između dviju civilizacija i dva mentaliteta."

Makov, Rus rodom iz St. Petersburga, proveo je većinu života u Ukrajini. Na Krimu je dobio umjetničko obrazovanje te obrazovanje u grafičkom dizajnu.

"Ja sam građanin Ukrajine i meni je to bitnije od mog etničkog identiteta", rekao je.

Bavi se izradom crteža, printova te ogromnih skulptura, a izlagao je u muzeju Victoria i Albert Muzeju u Londonu te muzeju Metropolitan u New Yorku, a za Bijenale stvara dorađenu verziju svog starog rada "The Foundtain of Exhaustion". Riječ je o zidnoj instalaciji od tri metra kvadratna preko koje se voda prelijeva u 78 brončanih lijevaka.

Instalacija je originalno predstavljala "nedostatak vitalnosti u društvu nakon raspada SSSR-a", no sada predstavlja "globalnu iscrpljenost" jer se svi "suočavamo s egzistencijalnim problemima, no ne samo izazovima koje donosi priroda, već i lažnim vijestima i politikom."

Makov je svoj rad kroz dva tjedna trebao poslati u Veneciju, no sada je neizvjesno hoće li to biti moguće.

"Nitko ne zna što će se dogoditi", kaže Makov koji objašnjava da je zadnjih godina, zajedno s nekim drugim umjetnicima, skupljao sredstva za ukrajinsku obranu. Njegov prijatelj vojnik je zahvaljujući prihodima od Makovog umjetničkog djela uspio kupiti oružje i zaštitnu opremu.

"To nije dovoljno novaca za sve što mu je potrebno. Kupio je pušku i pancirku. Svatko radi ono što je u njegovoj moći", priznaje Makov koji je izrazio čuđenje što se europski umjetnici nisu oglasili nakon ruske aneksije Krima te su nastavili suradnju s Rusijom.

Makov je svoju suradnju s Rusima prekinuo prije osam godina.

"Prekinuo sam svaku vezu s Rusijom otkad je rat počeo 2014. godine. Moje je mišljenje da je nemoguće raditi sa zemljom koja otvoreno i agresivno napada moju zemlju i uzima njen teritorij."

Umjetnik zasad ne namjerava napustiti dom.

"Neću bježati iz vlastitog doma, iako se ne mogu boriti niti znam kako. Za to je potrebna obuka. Vidjet ćemo što će se dogoditi. Rusija neće stati tek tako. Oni će se boriti. Ali borit ćemo se i mi", zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 09:16