Aukcija u Londonu

Prodaje se Banksy s majmunskom glavom i u pozi trudne Demi Moore, za višemilijunsku cifru

Prije aukcije, slika se može pogledati na izložbi
 Tolga Akmen
Aukcija je predviđena za 25. ožujka. Prodaju se i radovi iz zbirke Hermana Göringa, potom oni s potpisom Dore Maar te Davida Hockneya

Parodija na trudnu Demi Moore, fotografiju koja se smatra ikonskom, a koju je 1991. godine na svojoj naslovnici objavio časopis Vanity Fair, prodaje se na aukciji 25. ožujka u aukcijskoj kući Sotheby's u Londonu, i procijenjena je na dva do tri milijuna funti, iako se po hypu koji ovih dana vlada oko ove umjetnine može pretpostaviti da će se prodati i za mnogo više. Umjetnik je naslikao samog sebe, u istom položaju kao na toj fotografiji, trudnog, no cigaretom u ruci te licem koje nalikuje majmunskom. U prvom je planu dijamantni prsten. Autor je jedan od najvećih provokatora današnjice, Banksy.


Rad čije su dimenzije dva metra puta metar i pol, prvi put se mogla pogledati na izložbi ovog umjetnika u u Los Angelesu, 2006. godine čiji je naziv bio "Jedva legalno", a čija je lokacija do prije samo nekoliko sati prije otvaranja držana u tajnosti, nakon čega ju je posjetilo čak trideset tisuća ljudi u tri dana koliko je bila otvorena. Sva je izložba bila rasprodana. Naziv je ovog rada bio "Jedva legalan plakat (po Demi Moore)".


To je ujedno i prvi put da je britanski umjetnik koristio simbol majmuna, od tada ih često koristi u svojem radu, pa je za sliku "Čimpanze u Parlamentu" probio sve rekorde. Rad je prodan za deset milijuna funti. Kasnije je nosio masku dok su ga intervjuirali za dokumentarac "Izlaz kroz dućan s poklonima", s istom se maskom snimio prilikom intervjua za Time Out London. Na istoj će se aukciji, inače, koja je poprilično šarolika, i obuhvaća razdoblje od pet stotina godina, ponuditi i Banskyjeva "Djevojka s balonom", renesansni portret čiji je autor Piero del Pollaiolo, dva rada čiji je autor Edvard Munch, a nekoć ih je posjedovao Hermann Göring (Autoportret i Pejzaž), fotografije koje je snimila Dora Maar, umjetnica koju je ovjekovječio njezin ljubavnik Picasso, u više navrata.


Za radove je već sada moguće licitirati, izloženi su u ovoj aukcijskoj kući.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 01:18