VELIKAN NAIVE

Prodaje se znamenito imanje Josipa Generalića, javio se kupac iz Italije, evo i cijene: ‘Tražimo samo jedno‘

Imanje Josipa Generalića

 Privatna Arhiva/
Obiteljska kuća hlebinskog majstora prodaje se s velikim galerijskim prostorom i etno kućom, a ozbiljnog interesa ima i u Austriji

Obiteljska kuća velikana hrvatskog naivnog slikarstva Josipa Generalića u Hlebinama prodaje se zajedno sa velikim galerijskim prostorom i etno kućom i imanjem za 250 tisuća eura, kako stoji u oglasu agencije Nekretnine Tara.

U njoj je naš umjetnik stvarao i živio sa suprugom Ankom i sinom Goranom od 1998. godine, kada se tamo preselio iz Zagreba nakon 38 godina. Gotovo svakodnevno je u njoj dočekivao ljubitelje hrvatske naivne umjetnosti iz cijelog svijeta.

image

Kuća Josipa Generalića u Hlebinama

Njuškalo.hr/

Nakon što je umro 2004. godine njegovi nasljednici su nastojali očuvati ne samo uspomenu na Generalića, već i ovaj biser hrvatske naivne umjetnosti učiniti dostupnim svim ljubiteljima te vrste likovnog stvaralaštva.

image

Kuća Josipa Generalića u Hlebinama

Njuškalo.hr/

Određena umjetnička djela i eksponati mogu ostati u izložbenom prostoru galerije u slučaju da je kupac fizička ili pravna osoba koja bi se nastavila baviti izložbenom djelatnosti u galerijskom prostoru, što je vlasnicima bitan kriterij, rekli su nam iz Nekretnina Tara i dodali da će se svakako sve vrijednosti očuvati.

Za ovu izuzetnu nekretninu već imaju upita, a iz agencije nam kažu da su se u rujnu najavila dva ozbiljna kupca iz Italije i Austrije, koji su obojica upoznati s Generalićevim umjetničkim radom. Danas su imali upit od potencijalnog kupca iz Splita.

image

Kuća Josipa Generalića u Hlebinama

Njuškalo.hr/

Kuća je izgrađena 1968. godine, a gradnja, dogradnja i potpuna renovacija izvršena je oko 2001. godine. Sve adaptacije i prilagodbe nekretnine na suvremeni život i funkciju galerije izvedene su 2020. godine i to vrlo smisleno i kvalitetno povezavši tradicionalno, moderno i funkcionalno, navode prodavatelji.

image

Kuća Josipa Generalića

Tara Nekretnine/

Stambeni prostor, u kojem i danas živi obitelj Generalić, sastoji se od uredskog prostora, blagovaonice, dnevnog boravka, kuhinje, hodnika, tri spavaće sobe, dvije kupaonice (od toga jedna sa prostranom hidromasažnom kadom) i dvije natkrivene terase. Stambeni prostor je površine cca 146,42 m2, a opremljen je izuzetno kvalitetnim namještajem.

image

Kuća Josipa Generalića

Tara Nekretnine/
image

Kuća Josipa Generalića

Tara Nekretnine/

Uz ulični dio kuće smještena je dupla garaža sa automatskim vratima iz koje je moguće ući u stambeni prostor, a površine je 43,8m2, te se prodaje i apsolutno sav alat zajedno sa novom traktorskom kosilicom Alpina AT4 98 HA (3,700.00€).

U sklopu obiteljske kuće nalaze se galerijski prostor i slikarski Atelje Josipa Generalića površine koji su u funkciji izložbenog prostora, a opremljeni su slikarskim i kiparskim eksponatima pokojnog slikara. Umjetnički eksponati, slike, skulpture, te pripadajuće izložbene vitrine i ormari nisu na prodaju.

image

Kuća Josipa Generalića

Tara Nekretnine/
image

Kuća Josipa Generalića

Tara Nekretnine/

Ulična strana nekretnine ograđena je kovanom ogradom. Okućnica je uređena tlakavcima (391,3 m2) čija staza prati obris kuće i iznosi preko 190 m dužine, a prosječne je širine 1,5 m. U samu okućnicu ukomponirana je vrtna "fontana", dok zelena površina sa ukrasnim biljem, drvećem, cvijećem krasi preko 4100 m2 okućnice. Na okućnicu se nastavlja voćnjak sa nasadom od cca pedesetak voćaka (ribizl, jabuke, kruške, marelice, višnje, trešnje, orah, lješnjak, maline…). Iza voćnjaka je oranica (cca 4500 m2) koja je u zakupu te nosi godišnji prihod od cca €150,00.

Kuća je potpuno opremljena infracrvenim unutarnjim alarmnim sustavom i vanjskim video nadzorom sa noćnim snimanjem.

Nekretnina se prodaje u cijelosti namještena, osim umjetničkih eksponata u galeriji i pripadajućih izložbenih vitrina i spremnika - ormara za umjetnine.

image

Kuća Josipa Generalića

Tara Nekretnine/

Etno kuća je restaurirana seoska kuća izgrađena krajem 19. stoljeća, a opremljena je velikom etno zbirkom uporabnih predmeta koji su korišteni u seoskim domaćinstvima tijekom kraja 19. i početka 20. stoljeća.

U njoj su predmeti korišteni u domaćinstvu (primjerice oni koji su služili za pripremu I čuvanje hrane, izradu tekstila, održavanje osobne higijene i čistoće odjeće, namještaj i posoblje) ili u obradi zemlje (poljodjelstvo, stočarstvo, proizvodnja vina).

Etno kuća prodaje se bez eksponata, no ukoliko bi se kupac nastavio baviti izložbenom djelatnosti, eksponate je moguće preuzeti na korištenje u svrhu izložbene djelatnosti, navodi se u oglasu.

image

Kuća Josipa Generalića

Tara Nekretnine/
image

Kuća Josipa Generalića

Tara Nekretnine/

Josip Generalić bio je aktivan član Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU), Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti Hrvatske (ULUPUH), Društva naivnih likovnih umjetnika Hrvatske (DNLUH) i Svjetskog udruženja naivnih likovnih umjetnika "Henri Rousseau" u Morgesu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. ožujak 2024 01:34