SONJA LEBOŠ

‘Programe o bećarcima i odijevanju Šokica, Ministarstvo kulture financira kao - nove umjetničke prakse. Pa to je - folklor!‘

Etnologinja i kulturna antropologinja Sonja Leboš, osnivačica Udruge za interdisciplinarna i interkulturalna istraživanja

 Boris Arbanas/Cropix
Branka Benčić, predsjednica Kulturnog vijeća za interdisciplinarne i nove umjetničke i kulturne prakse: "Ja sam kriva adresa za izražavanje nezadovoljstva, o financiranju odlučuje ministrica"

Etnologinja i kulturna antropologinja Sonja Leboš, osnivačica Udruge za interdisciplinarna i interkulturalna istraživanja (UIII) koja djeluje u području intermedijacije, uputila je na svojem Facebook profilu otvoreno pismo Branki Benčić, ravnateljici riječkog Muzeja moderne i suvremene umjetnosti i predsjednici Kulturnog vijeća za interdisciplinarne i nove umjetničke i kulturne prakse, u kojem izražava nezadovoljstvo što Ministarstvo kulture nije odobrilo financiranje programa "Geometrije (od)rasta" organizacije kojom predsjeda.

"Draga Branka Benčić, jedva čekam ne samo da čujem od Vijeća kojim predsjedavaš zašto nije odobreno financiranje programu ‘Geometrije (od)rasta‘ organizacije kojoj predsjedavam (mogu razumjeti da Ministarstvo koje na čelu trenutno ima ministricu kakvu ima ne želi podržati program u kojem se, između ostalog, komemorira i 80 godina oslobođenja Dalmacije od fašizma), već me čak i više zanima što je isto Vijeće, pa onda i ti kao predsjednica istog, našlo interdisciplinarnim i novim u programima naslova: 1) Rađanje Šokice: istraživanje i prezentacija suvremenog odijevanja Šokica u Slavoniji te 2) Ljetni bećarac – 2. faza, ili pak npr. 3) programa Hitchock Nights 2024 (ne znam da li sami autori ne znaju kako se piše Hitchcock, ili je to krivo spelovalo samo Ministarstvo, ali ni to nije nevažno ovdje)", napisala je Sonja Leboš.

image

Branka Benčić, ravnateljica MMSU i predsjednica Kulturnog vijeća za interdisciplinarne i nove umjetničke i kulturne prakse

Matija Djanješić/Cropix

Istaknula je i da nema ništa protiv toga da Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske financira takve programe.

"Ali nakon 25 godina bavljenja interdisciplinarnim praksama, a naročito iz svoje pozicije doktorice znanosti u podučju etnologije i kulturne antropologije, likovne pedagoginje i ekspertice za kulturni turizam, poručujem i Ministarstvu, i tebi i Vijeću kojim predsjedavaš, da su vam se opako polupali lončići, te da biste se trebali ispričati i meni i brojnim akterima kulturne scene koji se ODISTA ozbiljno bave interdisciplinarnim kulturnim i umjetničkim praksama a koje ste ovakvim svojim odlukama ponizili. Za programe poput ‘Šokice: istraživanje i prezentacija suvremenog odijevanja Šokica u Slavoniji‘ i ‘Ljetni bećarac‘, molim Vas lijepo, osnujte Vijeće za suvremene folklorne prakse te, također, molim Vas, nekim korisnicima uvedite osnove likovnog obrazovanja", poručila je.

Branka Benčić kazala nam je da kao članica Vijeća ne može komentirati odluku Ministarstva, no za cijeli ovaj slučaj s "otvorenim pismom" koje je u stvari Facebook status veli da je "fake news".

- Ja sam samo jedna od pet članova Vijeća koje je savjetodavno tijelo Ministarstva koje nas je angažiralo, a konačnu odluku o tome što će se financirati donosi ministrica. Mi smo na ocjenjivanje dobili 600 programa koje smo evaluirali. Ja kao članica Vijeća ne donosim odluke koji programi će biti uključeni u financiranje, a koji neće, tako da sam kriva adresa za izražavanje nezadovoljstva – rekla nam je Branka Benčić, napomenuvši da postoje zapisnici i da ih netko, ukoliko to želi, može zatražiti od Ministarstva, no da ona nije ovlaštena komentirati odluke koje je Ministarstvo donijelo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 16:06