IZLOŽBA

PROJEKT KOJI JE POKRENUO MIRKO ILIĆ Radovi slavnih svjetskih dizajnera na temu tolerancije

Radovi Borisa Bućana, Miltona Glasera i Dejana Kršića

Međunarodna izložba “Tolerancija” s popisom najvažnijih svjetskih dizajnera, koje predvodi Milton Glaser, autor kultnog znaka “I Heart New York”, dobro poznat našoj publici, otvara se u ponedjeljak ispred Škole primijenjene umjetnosti i dizajna te ispred MSU-a.

Izložbu je pokrenuo Mirko Ilić, naš autor s međunarodnom karijerom i bazom u New Yorku. Riječ je o putujućoj izložbi koja, kako vrijeme prolazi, okuplja sve veći broj dizajnera koji interpretiraju temu tolerancije. Ideja je izložbe da uvijek bude na otvorenom kako bi je mogli vidjeti i prolaznici.

Svoje razmišljanje o toleranciji i polazište za izložbu Ilić je objasnio navodeći da su “najčešći razlozi netolerancije pripadanje ‘pogrešnom’ plemenu, ‘pogrešna’ boja kože, ‘pogrešna’ seksualna orijentacija, ‘pogrešna’ religija.”

“Tri od ova četiri ‘pogrešna’ razloga prouzrokovana su rođenjem. A to je nešto za što osoba, zapravo, nije odgovorna. Dakle, ne toleriraju te onakvoga kakav si rođen. Zar to nije užasno? Usto, te tri ‘pogrešne’ stvari čine maksimalno deset posto naših razlika, u ostalih 90 posto smo isti. Želimo voljeti. Želimo biti voljeni”, objašnjava Ilić.

Na izložbi sudjeluju i dva domaća autora - Boris Bućan, čiji se rad temelji na snimkama okupljenih masa ljudi pronađenih na internetskim tražilicama na mobilnom telefonu, i Dejan Kršić, koji plakat zasniva na riječima tolerancija, odnosno netolerancija. Svoje plakate pokazat će i znameniti švicarski dizajner Niklaus Troxler, potom Felipe Tabroda iz Brazila, rusko-češki dizajner Peter Bankov, Slavomir Stojanović iz Srbije...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 07:51