VELIKA KONKURENCIJA

Projekt Voga: Ines Vlahović travom s Bačvica osvojila je prestižnu nagradu za dizajn

 Voga/
Nagrade su uručili gradonačelnik Seoula Oh-se Hoon te Birgit Lohmann iz Designboom Magazina

Okoliš, ljudi, priroda - ponekad i samo mala promjena može poboljšati našu budućnost, pod ovim motom su dizajneri iz 43 zemlje kreirali svoj projekt, dok su 28 članovi žirija iz 16 zemalja valorizirali njihov rad kroz prizmu održivosti, kreativnosti, participacije, utjecaja i inovacije tražeći dizajn koji sadrži sve te vrijednosti. To su bili zahtjevni kriteriji za osvajanje međunarodnog natječaja Seoul Design Award 2023, čije je treće mjesto nedavno s projektom Voga osvojila hrvatska dizajnerica Ines Vlahović.

image
Sunwoong Moon/

Cilj ovog projekta je otkriti vrijednost morske trave, bogatog prirodnog materijala u regiji, te uključiti lokalne članove u aktivnosti koje povećavaju iskorištenje ovog materijala, što zauzvrat koristi i ljudima i okolišu.

Projekt Voga povezan je s plažom Bačvice u Splitu, poznatom turističkom odredištu, na kojem se svake godine nakupi zapanjujuća količina morske trave. Ekološka udruga Picigin Bačvice redovito čisti plažu za održavanje raznih sportova kao što je picigin. Niz proizvoda dizajniran je od osušene morske trave i korišten kao dekor interijera, prodavan u obližnjem kafiću Voga, a zarada je donirana lokalnoj udruzi koja se bavi uklanjanjem morske trave.

image
Voga/
image
projekt Voga/

S deset pobjednika iz cijeloga svijeta dizajnerica Ines Vlahović prisustvovala je događajima povodom nagrade organiziranim u Seoulu. Nagrade su uručili gradonačelnik Seoula Oh-se Hoon te Birgit Lohmann iz Designboom Magazina. Veleposlanik Hrvatske u Južnoj Koreji Damir Kušen također je prisustvovao svečanosti.

image
Sunwoong Moon/

U Dongdaemun Design Plazi organizirani su i 2023 UNESCO Creative Network International Forum na kojem je sudjelovao i Shigeru Ban, te Seoul Design 2023 Design Conference.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. studeni 2023 15:26