TOUCH ME FESTIVAL

Promišljanja o poimanju čovjeka i kohabitaciji bića na Zemlji kroz oči progresivnih umjetnika

 Karla Andrić
U transformiranom prostoru HALE V Tehničkog muzeja Nikola Tesla Zagreb otvoren je međunarodni Touch Me festival

U transformiranom prostoru HALE V Tehničkog muzeja Nikola Tesla Zagreb otvoren je međunarodni Touch Me festival progresivnim i inovativnim umjetnicima te svjetski poznatim pionirima bio-arta, interdisciplinarnih praksa, novih medija, eksperimentalne glazbe i zvučne umjetnosti.

Centralna izložba "Marriage of States" s podnaslovom "Diplomatski brak ili zajednica između različitih živih sustava" okuplja međunarodne umjetnike koji propituju položaj i poimanje čovjeka danas, ostavljajući za sobom klasični humanizam i sustav koji ne-ljudske vrste smješta na nižu razinu.

image
Karla Andrić

- Projekti u kojima umjetnici rade s različitim živim sustavima omogućuju nam ući u domenu izuzetno premreženih ekosustava u kojima je čovjek tek jedan dio potpuno funkcionalnog živućeg okoliša. Umjetnička djela poniču radikalna pitanja pomoću kojih našu neposrednu okolinu odjednom možemo sagledati u sasvim drugačijem svjetlu. Ne kao prirodu prilagođenu potrebama i uporabi ljudi, već kao skup krhkih i isprepletenih odnosa između čovjeka i životinja, čovjeka i biljaka, biljaka i životinja, te u određenoj mjeri i odnosa između čovjeka i strojeva, životinja i strojeva, i biljaka i strojeva - istaknuli su kustosi izložbe Jurij Krpan, Klara Petrović i Luja Šimunović.

image
Karla Andrić


U sklopu grupne izložbe "Otvoreno - Živa bića i njihove opasne veze" predstavljen je izbor radova nastalih tijekom Kontejnerovog sudjelovanja u EMAP – European Media Art Platform od kraja 2017. godine. Radovi su utemeljeni na prirodnim znanostima i kibernetici. Kustosice izložbe Tereza Teklić i Olga Majcen Linn, istaknule su kako je riječ o radovima koji detaljno i imaginativno promišljaju fragilnost ravnoteže kohabitacije bića na Zemlji. Nadahnuti najrecentnijim znanstvenim istraživanjima s jedne strane te promišljanjem posthumane subjektivnosti, političkih i etičkih procjena budućnosti s druge strane, radovi zakoračuju uzbudljive i eksperimentalne teritorije, djeluju afektivno na svoju publiku te potiču razne rasprave.
Izložbe su otvorene radnim danom od 14 do 20 sati, a vikendom od 12 do 20 sati.

image
Karla Andrić


U nastavku programa, od ponedjeljka, 21. rujna do srijede, 23. rujna posjetitelji mogu uživati u eksperimentalno zvučnom programu koji će se zbog epidemioloških mjera održati na parkiralištu ispred HALE V Tehničkog muzeja Nikola Tesla Zagreb.
U programu će nastupiti Miodrag Gladović i Gideon Kiers, Hugo Esquinca, Kali Malone, Anthea Caddy i Marco Donnarumma. Recentna zvučna istraživanja, prostorno-zvučne kompozicije, zvučne intervencije i višekanalne elektroničke kompozicije naručeni su i producirani kroz mrežu Re-Imagine Europe. Otvoreni prostor i njegove akustičke zadatosti svakako će biti dodatni izazov i inspiracija umjetnicama i umjetnicima zvuka.

image
Karla Andrić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:56