SENZACIJA U TURSKOJ

Pronađena grobnica Svetog Nikole: ‘Bila je potopljena stoljećima, krijumčari su ukrali krive kosti‘

Crkva Svetog Nikole u Demreu u Anatalyji

 Hercules Milas/Alamy/Alamy/Profimedia/Hercules Milas/alamy/alamy/profimedia
-Probili smo se do ostatka prve crkve i poda po kojem je kročio Sveti Nikola, istaknuo je istraživač Osman Eravsar

Grobnica Svetog Nikole otkrivena je nakon više od 1600 godina kad su arheolozi locirali ostatke drevne crkve u Turskoj koja je ležala potopljena zbog porasta razine mora u Sredozemnom moru tijekom srednjeg vijeka.

Sveti Nikola, koji je živio između 270. i 343. godine poslije Krista, najpoznatiji je po tome što je dijelio naslijeđeni novac siromašnima, a posebno po priči o tome kako je trima djevojkama darovao vreće zlata kako bi ih spasio od života u raljama prostitucije.

Nad grobnicom je sagrađena i crkva kako bi zaštitila svečev grob, ali su arheolozi tek nedavno otkrili mozaik i kameni pod iz prethodnog svetišta koje ih je dovelo do posljednjeg počivališta Svetog Nikole.

Znanstvenici sada smatraju da je Sveti Nikola živio i umro u Turskoj, izvještava novinska agencija Demirören.

Bizantska crkva sagrađena na drevnim temeljima bila je inače mjesto štovanja pravoslavnih kršćana između 5. i 12. stoljeća, a okružena je kipovima Svetog Nikole. Također je dodana na popis UNESCO-ve svjetske baštine 1982. godine.

U drevnu crkvu istraživači su prvi puta ušli 2017. godine i proveli elektronička istraživanja koja su otkrila praznine između poda i tla. Tim arheologa je sada objavio da su možda pronašli grobnicu svetog Nikole, ali još uvijek rade na pažljivom uklanjanju poda s bizantske crkve kako ga ne bi oštetili.

image
Serkan Senturk/Zuma Press/Profimedia/Serkan Senturk/zuma Press/profimedia

Osman Eravsar, voditelj pokrajinskog odbora za očuvanje kulturne baštine u Antaliji, rekao je novinskoj agenciji Demirören prošli tjedan kako je prva crkva potopljena nakon porasta Sredozemnog mora, a nekoliko stoljeća kasnije, nova crkva izgrađena je iznad.

-Sada smo došli do ostatka prve crkve i poda na koji je kročio Sveti Nikola. Iskopane su pločice na podu prve crkve, istaknuo je Osman Eravsar.

Sveti Nikola, koji je poznat po svom darivanju milosrđa siromašnima, rođen je u selu Patari, od bogatih roditelja koji su umrli u epidemiji i ostavili sinu veliko bogatstvo. Kao pobožni kršćanin, Sveti Nikola je slijedio Isusov nauk o prodaji svih svjetovnih dobara i davanju siromašnima, a to je upravo ono što je činio.

Međutim, te ideje nisu predstavljene u povijesnim dokumentima već su podijeljene u pričama.

Postao je biskup Mire u 4. stoljeću, ali ga je nedugo nakon toga zatvorio rimski car Dioklecijan u vrijeme kada su kršćani bili progonjeni, a zatim je pušten pod vladavinom Konstantina Velikog. Zapisi pokazuju da je Sveti Nikola pokopan u crkvi sagrađenoj u njegovo ime. Međutim, gdje se točno nalazi njegovo tijelo do sada je bila misterija.

image
Serkan Senturk/Zuma Press/Profimedia/Serkan Senturk/zuma Press/profimedia

Istraživači vjeruju da je u vrijeme njegove smrti, 343. godine Sveti Nikola bio sahranjen u crkvi u Demreu, gdje je ležao do 11. stoljeća. Ranije se vjerovalo da su trgovci 1087. godine, ostatke stare 1674 godina prokrijumčarili u talijanski grad Bari. Međutim, turski arheolozi sada sugeriraju da su uklonjene pogrešne kosti, a one koje su otišle u Italiju pripadale su anonimnom svećeniku.

Pokopan je u svojoj crkvi u Myri, a do 6. stoljeća njegovo je svetište tamo postalo dobro poznato. Godine 1087. talijanski mornari ili trgovci ukrali su njegove navodne ostatke iz grobnice i odnijeli ih u Bari u Italiji. Nikoline relikvije i dalje su pohranjene u bazilici San Nicola u Bariju iz 11. stoljeća, iako su crkve diljem svijeta nabavile fragmente.

Djed Božićnjak temelji se na pričama o Svetom Nikoli koji je stekao reputaciju po tome što čini čuda i potajno dijeli zlato potrebitima. Ime Djed Božićnjak razvilo se iz Nick Dutcheovog nizozemskog nadimka, Sinter Klaas, skraćenog oblika od Sint Nikolaas, što je na nizozemskom Sveti Nikola.

image
Serkan Senturk/Zuma Press/Profimedia/Serkan Senturk/zuma Press/profimedia

Odbor za očuvanje baštine u Antaliji otkriva da je Bizantska crkva također bila oštećena i obnavljana nekoliko puta tijekom 8. i 9. stoljeća. Organizacija primjećuje da su je Konstantin IX. 1043. godine i car Nikolaj I. 1862. godine temeljito pregradili, dodavši joj i toranj. Crkvu je također poplavila rijeka Demre te je na kraju zatrpala dok nije ponovno otkrivena 1956. godine i sada je odredište za mnoge hodočasnike koji žele odati počast Svetom Nikoli.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 10:14