Arheološki muzej

Prošlo je 100 godina od otkrića Tutankhamonove grobnice. U Zagrebu tim povodom možete zaigrati najstariju igru, koja osigurava vječni život

Grobnica Tutankamona

 Filip Beusan, Arheološki Muzej/
Bogat program i niz predavanja predvidjeli su povodom jednog od najvažnijih otkrića epohe

Ove jeseni obilježavamo 100. obljetnicu otkrića Tutankhamonove grobnice koje je izvršilo golem utjecaj na zapadni svijet, najavili su iz Arheološkog muzeja Zagreb, i tako se pridružili muzejima diljem svijeta. Prošlo je, naime, jedno stoljeće od trenutka kad je britanski arheolog Howard Carter, nakon više godina traženja, otkrio jedinu neopljačkanu grobnicu u Dolini kraljeva – onu koja je pripadala faraonu-dječaku Tutankhamonu. Faraonu koji je kratko vladao u vrijeme 18. egipatske dinastije (1550. – 1292. stare ere). Samo otkriće grobnice, ali i iznimno buran fragment egipatske povijesti u kojem je živio, te golema blaga otkrivena u relativnoj malenog grobnici temom su istraživanja i prijepora još od tih dana. Točno 2. studenoga 1922. godine otkriven je ulaz u grobnicu.

U povodu obljetnice jednog od najvećih otkrića u povijesti arheologije u Galeriji Arheološkoga Muzeja u Zagrebu od 6. do 18. listopada održat će se Tjedan Tutankamona s nizom znanstveno-popularnih predavanja i jednom radionicom. Predavanja su sljedeća: Igor Uranić: Carterov put do Tutankhamona, Mislav Čavka: U potrazi za porijeklom kralja Tuta, Tomislav Kiš: Tutankhamon i njegov dvor: između obitelji i podanika, Danijel Rafaelić: Tutankhamonova knjižnica: Zagrobne knjige mladog faraona. Moći će se zaigrati i Staroegipatska igra Senet koja se smatra jednom od najstarijih, ako ne i najstarijom društvenom igrom na svijetu. Igra koja je počela kao zabava za popuniti vrijeme pretvorila se u oblik osiguravanja vječnoga života na drugom svijetu, prolaskom prepreka na drugome svijetu.

Tutankhamonova grobnica, podsjetimo, u svoje je doba bila prozvana i arheološkim otkrićem stoljeća. Faraonova mumija imala je zlatnu masku, a kovčeg je od čistog zlata imao preko stotinu kilograma. U grobnici je bilo i više tisuća predmeta od zlata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 09:35