IZAZVALI SU POLEMIKU

Provokacija u Veneciji: Izlažu kip belgijskog časnika kojemu je odrubljena glava

Galerija ”White Cube” u Kongu gdje će biti fizički izložen kip

 Junior D. Kannah/Afp/Profimedia/Junior D. Kannah/afp/profimedia
Kultni objekt stručnjak za rituale "napunio je duhom preminulog časnika" u pokušaju da obuzda njegov bijes

Kip koji prikazuje belgijskog časnika kojem je glava odrubljena tijekom ustanka u Kongu tridesetih godina prošloga stoljeća bit će izložen u nizozemskom paviljonu ovogodišnjeg Venecijanskog bijenala, s ciljem da potakne raspravu o kolonijalizmu i umjetničkom svijetu. Izrezbarena drvena figura kolonijalnog upravitelja Maximiliena Balota neće, međutim, piše The Guardian, biti fizički prisutna na najvećem svjetskom umjetničkom događaju: umjesto toga prikazivat će se na ekranu u prijenosu uživo iz galerije u Lusangi, u Demokratskoj Republici Kongo (DRC), tijekom šestomjesečnog trajanja manifestacije.

Sadašnji vlasnik skulpture, Virginia Museum of Fine Arts (VMFA), potvrdio je početkom tjedna da su ga planovi nizozemskog paviljona potaknuli da posudi skulpturu kongoanskoj galeriji nakon višegodišnjih molbi za privremeni povratak na mjesto porijekla.

image

Kip Maximiliena Balota

/Aldine S. Hartman Endowment Fund/virginia Museum Od Fine Arts
image

Renzo Martens

Junior D. Kannah/Afp/Profimedia/Junior D. Kannah/afp/profimedia

"Gdje god skulptura Balota ode, potaknut će raspravu, ne samo o povratu umjetnina, već prije svega o povratu zemlje", rekao je Ced‘art Tamasala, jedan od kongoanskih umjetnika koji su angažirani u nizozemskom paviljonu.

Balotu je odrubljena glava i raskomadano mu je tijelo tijekom ustanka naroda Pende 1931. protiv belgijske kolonijalne vlasti u pokrajini Kwilu u Kongu. Ustanak je rezultat silovanja žena te mučenja i ubijanja stotina pripadnika naroda Pende.

Vjeruje se da je figura isklesana nekoliko tjedana nakon Balotove smrti, kada su u narodu Pende vjerovali da su protjerali strane osvajače. Kultni objekt stručnjak za rituale "napunio je duhom preminulog časnika" u pokušaju da obuzda njegov bijes. Ime tvorca skulpture je nepoznato, a kupio ju je za 120 dolara američki učenjak Herbert Weiss dok je bio na izletu u Lusangi 1972., te ga prodao muzeju u Virginiji 2015.

Umjetnički kolektiv u Lusangi, "Kongoanska umjetnička liga radnika na plantažama" (CATPC), posljednjih je godina pokušavao dogovoriti posudbu skulpture. No do toga nije došlo sve dok Renzo Martens, nizozemski umjetnik koji je omogućio osnivanje kolektiva, nije angažiran da osmisli nizozemski paviljon na 60. venecijanskome bijenalu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 15:37