ARTEM DACIŠIN

Prvak Nacionalne opere Ukrajine poginuo u Kijevu: ‘Ubijen je naš kolega, veliki umjetnik i sjajan čovjek‘

Artem Dacišin

 Anatolij Solovjanenko/facebook
Njegovu smrt potvrdio je ravnatelj Nacionalne opere Ukrajine Anatolij Solovjanenko

U Kijevu je od posljedica ranjavanja tijekom bombardiranja grada preminuo čuveni baletan i prvak Nacionalne opere Ukrajine Artem Dacišin.

Dacišin je bio hospitaliziran nakon što je teško ozlijeđen u bombardiranju glavnog grada Ukrajine od strane ruske vojske. Njegovu smrt potvrdio je ravnatelj Nacionalne opere Ukrajine Anatolij Solovjanenko koji je na Facebooku objavio: "Ubijen je naš kolega, veliki umjetnik i sjajan čovjek."

Vijest o smrti baletnog umjetnika potresla je ne samo ukrajinski balet, nego i čitavu plesačku međunarodnu scenu. Prijateljica i kolegica pokojnog Artema Tatjana Borovik na Facebooku je napisala "Zbogom prijatelju, ne mogu izraziti bol koju osjećam".

Artem Dacišin, navode ukrajinski izvori, a prenosi RAI, bio je poznat po ulogama u klasičnom baletu i interpretativnoj sugestivnosti svoga baletnog pokreta. Gostovao je po Europi, Sjedinjenim Državama i Japanu, igrajući glavne uloge u baletima kao što su "Labuđe jezero", "Orašar", "Trnoružica", "Giselle" i "Romeo i Julija". Dobitnik je brojnih priznanja za svoj rad kao što su nagrada Serge Lifar 1996. i Nagrada Rudolf Nurejev 1998. godine.

"Bjesan sam, i u neizdrživoj boli", komentirao je smrt Artema Dacišina ruski koreograf Aleksej Ratmanski, bivši ukrajinski baletni plesač i bivši direktor baletne trupe Boljšoj teatra. Ratmanski je rekao da je Dacišin preminuo od ozljeda koje je zadobio 26. veljače, u napadu ruske artiljerije. Bio je odličan plesač, omiljen među kolegama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 01:25