Suvremena umjetnost

Prvi Jelsa Art Bijenale pod nazivom Saturn u opoziciji održava se od 1. srpnja do 2. kolovoza

Organizator Bijenala je LAB852.
U Starogradskom polju umjetnici će postaviti svjetlosnu instalaciju, a jedna od tema Bijenala je i odnos znanosti i umjetnosti

Od 1. srpnja do 2. kolovoza 2021. na otoku Hvaru će se održati prvi Jelsa Art Bijenale pod nazivom Saturn u opoziciji. Španjolski eco-art kolektiv Luzinterruptus, portugalski Openfield Creative Lab, radionice lova na satelite, slušanja podmorja i dječje radionice slijetanja na Saturn, uz ostala brojna pop-up događanja performativnog karaktera, učinit će ovo događanje u sigurnim uvjetima proslavom zahvalnosti za sve što često uzimamo zdravo za gotovo – civilizacijska dostignuća poput umjetnosti i kulture ili pak netaknutu prirodu koju baštinimo na našim otocima.

Pripreme događanja započele su pred dvije godine kada je uz malu financijsku podršku Turističke zajednice Jelsa i koprodukcijskog partnera Improvise&Organize/AgitLab iz Portugala, testiran projekt u formatu međunarodne umjetničke rezidencije. Već tada su osnovu prezentacije činili projekti u javnom prostoru, performativne šetnje i radionice na otvorenom - rijetki umjetnički formati koji su se pokazali otpornima na pandemijske izazove. U međuvremenu su se JAB-u pridružili brojni programski i produkcijski partneri, koji su svojom podrškom omogućili realizaciju projekta.

Okosnicu programa u Jelsi čine dvije izložbe u zgradama izvan upotrebe: Ambulanti – napuštenoj zgradi bivšeg Doma zdravlja i Hotelu Jadran. Izložba u Ambulanti bavi se temom zdravlja iz proširene perspektive pa će se tako ondje moći razgledati participativne i interaktivne radove umjetnika u čijem fokusu su mentalno zdravlje, uloga socijalne interakcije u zdravlju pojedinca i grupe, ali i pitanje dostupnosti zdravstvenih usluga na hrvatskim otocima. Izložba u Hotelu Jadran bavi se problemom plastike u morima. Uz svjetlosnu instalaciju kolektiva Luzinterruptus na pročelju hotela, u lobby-u hotela moći će se razgledati tematska edukativna izložba udruge Sunce iz Splita.

image
Izložba u Hotelu Jadran bavi se problemom plastike u morima
Marija Kamber

Posebna poslastica programa je svjetlosna instalacija Kaleidotree portugalskoog kolektiva Openfield Creative Lab, koja će biti postavljena u Starogradskom polju (Ager/Hora), vrijednom lokalitetu prirodne i kulturne baštine, pod zaštitom UNESCO-a. Instalacijom se želi skrenuti pozornost na lokaciju koja baštini tisućljeća europske povijesti i kulture te potaknuti umjetnička istraživanja i promišljanja publike o vezi kulture i prirode.

Odnosom umjetnosti i znanosti bavi se radionica nizozemskog kustoskog kolektiva Moon Gallery koji će mlade umjetnike u rezidenciji voditi u oblikovanju i prezentaciji ideja koje su vrijedne slanja na mjesec. U tome će im pomoći partneri s Geodetskog fakulteta Zagreb i Opservatorija Hvar gdje će biti održano nekoliko istraživačkih posjeta te predavanja koja će za umjetnike i javnost u Jelsi održati stručni suradnici Moon Gallery projekta, između ostalih Bernard Foing, astrofizičar kojeg u znanstvenim krugovima nazivaju ocem prve europske misije na mjesec.

LAB852, organizator Bijenala, raspisuje natječaj za sudjelovanje u rezidencijalnom programu u sklopu Jelsa Art Bijenala 2021: Saturn u Opoziciji, u suradnji s koprodukcijskim partnerima Održivi otok iz Jelse i Improvise&Organize iz Portugala te projektima Moon Gallery i Magic Carpets.

U sklopu umjetničke rezidencije umjetnici će, u suradnji s mentorima, realizirati produkciju novih suradničkih radova i prezentacija na lokacijama bijenala. Rezidencijalni će se program odvijati u dva ciklusa: od 1. do 10.7. i od 19. do 30.7.

Ideje elaborirane kroz prvi ciklus bit će uvrštene u selekciju radova za slanje na Mjesec u okviru projekta Moon Gallery, dok će se drugi ciklus, namijenjen umjetnicima iz područja videa, fokusirati na stvaranje „vremenske kapsule“ različitih paralelnih narativa, u suradnji s Gemmom Riggs.

U sklopu natječaja traže se umjetnici kojima odgovara kolaborativni rad u okruženju izvan studija, budući da su lokacije cijelog bijenala određene karakteristikom rada u javnom prostoru te rada na lokacijama napuštenih objekata.

Natječaj je otvoren umjetnicima iz područja: videa, zvuka, književnosti / poezije, arhitekture, skulpture, land arta, zvuka, praksi koje djeluju na sjecištu znanosti i umjetnosti. Više o natječaju potražite na www.lab852.com.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:34