NOVI PROJEKT

Prvi pogledajte kako će izgledati najmoderniji Dom za starije u Zagrebu: ‘Zgrada je vrijedna više desetaka milijuna eura‘

 Projekt doma
Nova zgrada nalazi se u četvrti Gornja Dubrava, uz raskršće Gavazzijeve i Žganecove ulice

U Zagrebu, u kojem se za mjesta u domovima umirovljenika gotovo vodi rat, vijest da je odabran projekt za jedan novi gradski, čija je gradnja izvjesna za koju godinu, u rangu je s onima da će se graditi nekoliko vrtića ili škola.

Projekt arhitekata Jelene Skorup Juračić, Dražena Juračića i Marije Grković pobijedio je na nedavnom natječaju Doma za starije Dubrava, na natječaju za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja koje je raspisalo Društvo arhitekata Zagreb, s naglaskom na arhitektonsko oblikovanje građevine socijalne namjene, suvremenost, ekonomičnost i racionalnost.

- Dom staraca me zanima zbog osobnih i općih razloga. Osobni leži u mojim godinama kojih imam 75. Ozbiljan sam kandidat. Opći su velikoj rastućoj staračkoj populaciji koja treba institucionalnu skrb. Ovaj "Dom za starije" kako se službeno zovu svi domovi starih, otvara svaki put isto, jezično pitanje: od koga su stanari stariji? - kaže nam Dražen Juračić, poznati arhitekt, u svom stilu.

image
DOM ZA STARIJE DUBRAVA
image
DOM ZA STARIJE DUBRAVA

Cilj javnog natječaja bilo je dobivanje funkcionalno i oblikovno najboljeg rješenja novog Doma za starije osobe Dubrava kapaciteta 200 korisnika. Nagrađeni koncept predviđa: gradnju po obodu da bi park bio cjelovit; graditi čim niže radi smanjivanja institucionalnog dojma; graditi jednostavne i pregledne prostore radi lakog snalaženja; graditi oblicima i materijalima bliskim korisnicima; uobličiti zgradu koju stanari mogu prihvatiti kao svoj dom.

- Predložili smo jednostavnu i čitljivu zgradu artikuliranu uobičajenim, tradicionalnim tehnikama i materijalima. Nadamo se da će stanari moći prihvatiti i prisvojiti to svoje (pred) konačno boravište. U tome će svakako pomoći odlična programirana opremljenost zdravstvenim, servisnim, zabavnim i kulturnim sadržajima kao i prostrani domski park - govori Juračić.

Dom će imati tri krila sa središnjim hodnicima osvijetljenim preko terasa i loggia. Krov, vidljiv iz susjednih zgrada je ozelenjen a na južnom krilu oblikovan za smještaj solarnih kolektora.

image

Dražen Juračić

Marko Todorov/Cropix

Nova zgrada doma za starije nalazi se u četvrti Gornja Dubrava, sjeveroistočno od postojećeg doma, uz raskršće Gavazzijeve i Žganecove ulice. Ovim natječajem dobiveno je idejno rješenje na temelju kojeg će Grad s autorima ugovoriti razradu projektne dokumentacije.

- Samo projektiranje ići će u nekoliko faza: idejni projekt za lokacijsku dozvolu temeljem koje će se krenuti u otkup privatnih čestica u obuhvatu. Zatim glavni projekt za građevinsku dozvolu i napokon izvedbeni koji će poslužiti kao podloga za raspis natječaja i javne nabave za izvođača. Projektiranje, ishođenje dozvola i otkup čestica mogu potrajati i do tri godine - rekao je Luka Korlaet, zamjenik gradonačelnika Zagreba.

Dodaje i da će početak građenja ovisiti o raspoloživim sredstvima.

- Grad se financijski značajno oporavio i ovakve kapitalne investicije postale su ‘dohvatljivije‘, ali isto tako se nadamo da će ovu investiciju, a radi se o zgradi vrijednoj više desetaka milijuna eura, biti moguće sufinancirati i EU sredstvima - zaključuje Korlaet.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. ožujak 2024 13:18