Lucian Freud

Prvo što je od umjetnina kralj Charles III posudio muzejima portet je vlastite majke. Unuku Sigmunda Freuda pozirala je 71 sat za tu sliku

Lucian Freud

 A100/Zuma Press/Profimedia/A100/Zuma Press/Profimedia
Kritika je ovaj rad obožavala, no u javnosti su se mogli i čuti prigovori da na njoj nalikuje svojim ljubimcima, korgijima

Prva slika koju je kralj Charles III posudio muzejima portreta je njegove vlastite majke. Slika je pokazana na izložbi u londonskoj Nacionalnoj galeriji nazvanoj "Lucian Freud: New Perspectives" koja je otvorena ovih dana, a može se pogledati do 22. siječnja. Slika, inače poprilično malih dimenzija, nastala početkom dvijetisućitih, dar je ovog umjetnika kraljici. Na samoj slici u Nacionalnoj galeriji piše "Posudio njegovo veličanstvo kralj". Freudova slika, inače, nije dio Kraljevske kolekcije, već je bila vlasništvo same kraljice Elizabete. Inače je kraljica sama pozirala znamenitom britanskom umjetniku u St James‘s Palace. radi vlastitog portreta, dimenzija samo 18 puta 22 centimetara, u atelje toga umjetnika dolazila čak 71 put. Nakon što je pokazan u javnosti, reakcije su bile pomiješane. Neki su pisali da nalikuje korgiju, a kritika, koja je u pravilu Freudu uvijek bila sklona, proglasila ga je remek-djelom.

image

Lucian Freud

A100/Zuma Press/Profimedia/A100/Zuma Press/Profimedia
image

Lucian Freud

Richard Young/Shutterstock Editorial/Profimedia/Richard Young/Shutterstock Editorial/Profimedia

Ovaj unuk oca psihoanalize Sigmunda Freuda, modele je portretirao satima, neprekidno, iscrpljivao ih je. Rijetko je izlazio, rijetko je davao intervjue, u jednom od njih rekao je: “Kako moji modeli postaju umorni, ja imam sve više energije. Njihov me umor oživljuje. Priznajem, u tome ima nečeg vampirskog. Uostalom, spavam samo sat do dva dnevno”

Kraljica je, kako se čini, još i malo pozirala. Baron Thyssen opisao je kako je pozirao čak 150 sati. Naslikao je i trudne i gole dvije ikone: Jerry Hall i Kate Moss. Smatrao je, kako smo svojedobno pisali, da je tajna dobrog portreta da otkriva osobu do nepriličnosti. Iako je živio život daleko od medija, Freud je ipak neprestano bio predmet interesa. Sin arhitekta Ernesta, djetinjstvo je proveo u Berlinu, a 1933. odselili su se u London. Nekoliko je puta izbačen iz škole zbog ponašanja, a cijenio je samostalnost.

Imao je nekoliko supruga, koje su ga mahom ostavljale zbog “psihičkog iscrpljivanja”. Bio je svjestan svojeg teškog karaktera pa je na slici koja pokazuje njegovu drugu suprugu Carolyne i njihovu hotelsku sobu za medenog mjeseca sebe prikazao poput ptice grabežljivice koja promatra umornu ženu. Bio je poznat po sukobima: “Ne volim sukobe, ali ponekad ljudi kažu nešto tako glupo da je moja jedina reakcija da ih poželim udariti”, izjavio je.

Zadnja ljubavnica Emily Bearn bila je više od 50 godina mlađa od njega. Za sobom je ostavio i 14 priznate djece (dvije su kćerke spisateljice, jedna voditeljica, jedna modna kreatorica), navodno je imao i puno nepriznate djece, još 20-ak. Žene je obožavao, a zavodio ih je tako što im je recitirao Shakespearea i kuhao im pijetla u londonskom ateljeu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 14:02