PROSVJED U MUZEJSKOJ KOLEKCIJI

'PUSSYHAT' IZLOŽEN U LONDONSKOM MUZEJU Pletena ružičasta kapa s mačjim ušima postala simbol otpora u vrijeme Donalda Trumpa

Jayna Zweiman i Krista Suh
 Lucy Nicholson / REUTERS

Pletena ružičasta kapa s mačjim ušima ili "pussyhat" koju su nosile prosvjednice na velikom Maršu žena organiziranom u Washingtonu, ali i u mnogim većim američkim gradovima dan nakon inauguracije Donalda Trumpa, izložena je u londonskom Muzeju Viktorije i Alberta.

Kape su aluzija na Trumpovu izjavu iz 2005. koja je isplivala tijekom kampanje - da "on žene grabi za međunožje (pussy)".

Odjevni i razni drugi predmeti dio su muzejske kolekcije u ovom, najvećem na svijetu muzeju primijenjene umjetnosti. Izloženi su na odjelu koji nosi naziv "Rapid Response", a ondje se mogu vidjeti izlošci koji odražavaju trenutačne globalne i političke događaje.

Kapu je isplela suosnivačica projekta Pussyhat, Jayna Zweiman.

Inicijativa je 21. siječnja marš pretvorila u more ružičastih kapica koje su nosile brojne žene demonstrirajući protiv uvredljive Trumpove izjave.

Corinna Gardner iz V&A kazala je da je kapa "odmah postala prepoznatljiv izraz ženske solidarnosti i simbol moći kolektivnog djelovanja".

Među ostalim predmetima izloženima u sklopu kolekcije Rapid Response je i letak "Vote Leave" koji se dijelio uoči Brexita.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:12