SKULPTURA

Rad Juliane Notari "Diva": Zašto je brazilskog predsjednika naljutila vagina od 33 metra

U Hrvatskoj je polemiku izazvala fotografija ženskog spolnog organa iz kojeg izlazi dim. Motiv je to koji izaziva ćudoredne pojedince
 Juliana Notari

Prije otprilike dvije godine u Hrvatskoj se vodila neviđena polemika oko fotografije "Pičkin dim", a koja je pokazivala ženski spolni organ iz kojeg izlazi dim.

Ne sjećam se imena onih koje je fotografija vagine toliko potresla da moraju javno reagirati, no zasmetala im je dovoljno glasno da se pobune. Djelo je to Ane Petrović, promišljanje o tome kako je biti žena, umjetnica u Osijeku, izvan metropole. Fotografija “Pičkin dim” i nije bio najprovokativniji rad koji se posljednjih godina mogao vidjeti u hrvatskim muzejima i galerijama niti je najprovokativniji rad ove umjetnice.

Društvene mreže

I sama, kada ga je izložila, nije razmišljala o tome da će izazvati polemike. Kao podršku, njezini su kolege iz Osijeka organizirali izložbu umjetničkih radova na temu vagina.

Francuski učitelj Frédéric Durand stavio je jednu od najpoznatijih slika "Podrijetlo svijeta" Gustavea Courbeta iz 1866. na društvene mreže, nakon čega je bio cenzuriran, pa je tužio Facebook. Američka, pak, umjetnica, Georgia O'Keeffe slikala je cvjetove kao vagine, ili vagine kao cvjetove, što algoritam društvenih mreža ipak neće prepoznati.

Godina još nije niti pravo započela, no jedna od javnih skulptura o kojima će se najviše govoriti 2021. nesumnjivo je već poznata. Ponovno polemike izaziva rad vezan uz ženski spolni organ. Riječ je o skulpturi vagine velikoj 33 metra, postavljenoj u Brazilu, koja je iznervirala, ni više ni manje nego i samog predsjednika Jaira Bolsonara.

Bolsonaro je i inače poznat u svijetu kulture i po tome da se ne libi cenzurirati umjetnost, no ovo je prvi put da se oglašava uz umjetnost vezanu uz prikazivanje vagine, motiva koji i inače skandalizira dežurnu ćudorednu javnost.

Protiv legalizacije

Grimiznu je golemu vaginu nazvanu "Diva" u parku na zemljištu u Pernambucu postavila umjetnica Juliana Notari, a pri fizički teškom postavljanju pomoglo joj je dvadesetak ljudi, ponajviše, kako je netko primijetio, muškaraca. Rad je postavljen samo par dana nakon što je Bolsonaro javno dao obećanje da nikada neće legalizirati pobačaj.

Naime, nakon što je Argentina odlučila legalizirati abortus, brazilski je predsjednik napisao na Twitteru da "žali za životima argentinske nerođene djece" te da on to sam nikada neće dozvoliti. Sama je umjetnica, pak, izjavila da je njezin rad "problematizira pitanja spola", potom "nejednakog svijeta" te "političke klime u Brazilu pod vladavinom Bolsonara", odnosno da skulptura na brežuljku preispituje "odnos prirode i kulture u falocentričnom i antropocentričnom zapadnjačkom društvu".

Desničar Olavo Carvalho napisao je, ni više ni manje, da uz skulpturu vagine na otvorenom polju "treba stajati jednako dugačak penis", a sve su sveli na politiku, pa rad opisuju i "ljevičarskom propagandom".

Uz umjetnicu su stali mnogi sugrađani i kolege, među kojima i redatelj Kleber Mendonça Filho, koji joj je čestitao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. siječanj 2021 05:17