‘NEMA DVOJBE...‘

Razotkrivena tajna misterioznog monolita? Evo tko bi mogao biti autor ‘suvenira iz svemira‘

Monolit bi mogao biti djelo Johna McCrackena, minimalističkog kipara i zaljubljenika u znanstvenu fantastiku koji je umro 2011. godine
 HandoutUtah Department of Public Safety/AFP

Već danima traje trakavica zbog misterioznog objekta koji se pojavio u pustinji američke savezne države Utah. Od brojnih teorija, pa i teorija zavjere, neke ne isključuju da je objekt suvenir koji su Zemljanima ostavili susjedi iz svemira. Možda je i djelo nekog anonimnog umjetnika aktivista, pustinjskog Banksyja.

Oko tri metra visok komad metala zabijen u tlo kanjona poznatog po crvenim stijenama prvi su uočili državni službenici tijekom prebrojavanja muflona 18. studenoga.

O neobičnom objektu prvi je izvijestio The New York Times, no kako je dospio tamo i o čemu je riječ, zasad ostaje nepoznanica. U međuvremenu, samo desetak dana nakon otkrića, objekt je opet misteriozno nestao. Na svom Instagram profilu jedan od očevidaca događaja, fotograf Ross Bernards, objavio je snimke mobitelom koje prikazuju četiri muškarca kako uklanjaju objekt vrlo brzo nakon što je u medijima razotkriveno njegovo postojanje.

Potom se javio Andy L. Lewis, profesionalni sportaš koji se specijalizirao za visinske vratolomije tvrdeći da je baš on sa svojom grupom zaslužan za uklanjanje skulpture te objavio kratki video demontaže na svojoj Facebook stranici.

Potvrda galerista

Samo dan nakon što je srebrni objekt u američkoj pustinji nestao, pojavio se još jedan sličan monolit u brdima u Rumunjskoj. Opet povod za nove teorije. A dosad od svih najzanimljivija, barem za umjetnički svijet, ona je da bi to moglo biti djelo Johna McCrackena, minimalističkog kipara i zaljubljenika u znanstvenu fantastiku koji je umro 2011. godine. Za poznatu Galeriju David Zwirner, koja zastupa tog umjetnika i izlaže njegova djela od 1997. godine, nema dvojbe: misteriozni monolit autentični je McCracken!

image
John McCracken, jedan od najpoznatijih minimalističkih kipara, bio je i zaljubljenik u znanstvenu fantastiku

Umjetnikov sin, Patrick McCracken, potpuno zbunjen viješću kad ju je čuo, u razgovoru za New York Times sjetio se da mu je jedne večeri u svibnju 2002. godine njegov otac, koji je tada živio u Novom Meksiku, rekao da bi želio ostaviti svoja umjetnička djela na udaljenim mjestima kako bi se kasnije otkrila. "Inspirirala ga je ideja da izvanzemaljci ostavljaju predmete koji nalikuju njegovom djelu." To otkriće monolita vrlo je u skladu s njegovom umjetničkom vizijom, smatra umjetnikov sin, fotograf koji živi u San Franciscu. "On nije bio prosječni tata.

Vjerovao je u izvanzemaljce koji su posjećivali Zemlju. Prema njegovu mišljenju, ti su izvanzemaljci posjećivali Zemlju vrlo dugo i nisu bili zlonamjerni. Željeli su pomoći čovječanstvu da prebrodi ovo vrijeme naše evolucije gdje je sve što radimo borba jednih protiv drugih." John McCracken je bio strastveni čitatelj znanstvene fantastike, vjerovao je u putovanje kroz vrijeme i izvanzemaljski život. Bio je prijatelj glumca Leonarda Nimoya, Mr. Spocka iz "Zvjezdanih staza", koji je skupljao njegova djela.

McCracken, koji je umro od tumora na mozgu u 76. godini, najviše je poznat po svojim sjajnim, smolom prekrivenim geometrijskim skulpturama, tzv. daskama. Njegova zaluđenost izvanzemaljcima, međutim, prema nekima nije dovoljan argument da bi se potvrdilo autorstvo skulpture, a moguće je da je djelo stvorio i netko tko nije umjetnik. Netko od milijuna gledatelja zaljubljenih u klasik Stanleyja Kubricka iz 1968. godine "2001: Odiseja u svemiru", u kojem se pojavljuje također sličan monolit.

Skulpture od čelika

Znameniti slikar Ed Ruscha koji se družio sa skulptorom tijekom godina dok je živio u Los Angelesu smatra da nije riječ o djelu Johna McCrackena. "Monolit u pustinji? Toliko je univerzalan da može biti bilo tko iza njega. Vrlo je znanstveno fantastično naići na takvo što. Sviđa mi se ideja da se netko zabavlja."

Monolit u pustinji u skladu je s McCrackenovim manje poznatim skulpturama od nehrđajućeg čelika koje je izrađivao uz pomoć njemačke tvrtke na koju ga je uputio Zwirner. Nekoliko dana ranije, glasnogovornik galerije rekao je pak da skulptura nije McCracken nego vjerojatno dirljiv hommage njemu koji je stvorila nepoznata osoba.

Neki internetski korisnici uz pomoć Google Eartha pokušali su otkriti kad se skulptura pojavila u pustinji. Tvrde da je tamo postavljena oko 2016., dakle nekoliko godina nakon McCrackenove smrti. Tako da i dalje ostaje misterij tko stoji iza misteriozne skulpture u američkoj pustinji u kojoj žive mufloni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. prosinac 2020 08:54