REMEK-DJELO

Razriješen misterij moderne umjetnosti: Sad se zna tko je autor zagonetne poruke na slici ‘Krik‘

Jedna od 4 verzije slike ”Krik” Edvarda Muncha
 -/World History Archive/Profimedia
Poruka ‘Ovo je mogao naslikati samo luđak‘, naškrabana u gornjem lijevom kutu slike te je desetljećima bila predmet rasprava

Sićušna poruka skrivena na poznatoj slici Edvarda Muncha "Krik" koju je napisao sam umjetnik, otkrivena je nakon novog istraživanja njegovog djela, čime je konačno razriješena jedna od najtrajnijih misterija moderne umjetnosti, piše CNN.

Poruka "Ovo je mogao naslikati samo luđak", naškrabana i jedva vidljiva u gornjem lijevom kutu slike te je desetljećima bila predmet rasprava, a za nju se vjerovalo da je čin vandalizma nekog promatrača ove slike.

No opsežno istraživanje Nacionalnog muzeja Norveške otkrilo je da je Munch te riječi napisao sam.

Ekspresionističko remek-djelo jedno je od najslavnijih djela modernog doba i opisano kao bezvremenski prikaz ljudske tjeskobe. Mučno lice sa slike postalo je toliko poznato da je nedavno dobilo vlastite emoji sličice.

Kustosi su koristili infracrvenu tehnologiju za analizu poruke koja je dodana na gotovu sliku, uspoređujući je s Munchovim bilješkama i slovima i proučavajući događaje u vrijeme prvog javnog prikazivanja djela.

"Natpis je bez sumnje Munchov", zaključila je Mai Britt Guleng, kustosica muzeja. "Sam rukopis, kao i događaji koji su se dogodili 1895. godine, kada je Munch prvi put pokazao sliku u Norveškoj, svi upućuju na isto."

Rad je podvrgnut opsežnoj konzervaciji u muzeju uoči javne prezentacije. Rijetko je izlagan otkako je nakratko ukraden 2004. godine, a šteta na komadu postala je očiglednija posljednjih godina.

Nakon prvog javnog otkrivanja, neki su kritičari oštro napali uznemirujuću sliku i vodila se žustra rasprava o Munchovom mentalnom stanju, dajući vjerodostojnost ideji da je neka ogorčena treća strana na sliku napisala svoju kritiku.

No, kustosi su rekli da se Munch na ovakav dodatak slici vjerojatno odlučio zbog negativnih kritika kad je sliku prvi put pokazao u svom rodnom gradu Kristianiji (danas Oslo).

"Na večeri diskusija u Udruzi studenata, gdje se vjeruje da je bio prisutan i Munch, mladi student medicine Johan Scharffenberg propitivao je Munchovo mentalno zdravlje tvrdeći da su njegove slike dokaz da nije zdrave pameti", rekli su iz muzeja. "Vjerojatno je Munch natpis dodao 1895. godine, ili nedugo nakon toga, kao odgovor na presudu o svom radu."

Dodali su da je Muncha povrijedila optužba i na nju se ponovno pozivao u svojim dnevničkim zapisima.

Podrazumijeva se da je "Krik" nadahnut Munchovom šetnjom gradom dok je bio u nekoj psihičkoj i fizičkoj nelagodi.

Pastelnu verziju slike anonimni je kupac kupio za gotovo 120 milijuna dolara na aukciji Sotheby'su u New Yorku 2012. godine, što je u to vrijeme bio svjetski rekord kad je pitanju prodaja nekog umjetničkog djela.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 02:58