NAVALA NA MSU

REKORD NA NATJEČAJU ZA SUVREMENE UMJETNIKE Prijavilo se čak 243 umjetnika za jubilarnu desetu HT nagradu

 Dragan Matić / HANZA MEDIA
Dodijelit će se tri otkupne nagrade - prva je 75 tisuća kuna, druga iznosi 45 tisuća kuna, a treća 40 tisuća kuna

ZAGREB - Na jubilarni, deseti natječaj HT nagrade za hrvatsku suvremenu umjetnost prijavljen je rekordan broj radova u posljednjih pet godina - s radovima širokog spektra tema i različitih medijskih izričaja prijavilo se čak 243 umjetnika i umjetnica.

Većinom je riječ o instalacijama i multimedijskim instalacijama, te video radovima i fotografijama, a prijavljen je i velik broj radova u mediju slikarstva i skulpture te manji broj crteža, grafika, ambijenata, performansa i audio radova.

"Ove godine prijavljen je veći broj radova u mediju umjetničke knjige u odnosu na prošle natječaje, kao i nemali broj animacija, pokazujući kako je svake godine raznolikost medija koje umjetnici i umjetnice koriste sve veća", stoji u obavijesti Muzeja suvremene umjetnosti. 

Sve će radove pregledati međunarodno stručno povjerenstvo - Snježana Pintarić, predsjednica, ravnateljica MSU-a i muzejska savjetnica, Nataša Ivančević, muzejska savjetnica, voditeljica Odjela Zbirki MSU-a, Katrin Bucher Trantow, viša kustosica Kunsthausa u Grazu, Rainald Schumacher, kustos, direktor Office for Art (Berlin) i Ivan Posavec, fotograf.

Izabrat će one koji će tijekom ožujka i travnja biti predstavljeni na desetoj izložbi HT nagrada u prostoru za povremene izložbe MSU-a. 

Tijekom trajanja te izložbe, dodijelit će se tri otkupne nagrade - prva je 75 tisuća kuna, druga iznosi 45 tisuća kuna, a treća 40 tisuća kuna. 

Nagrada publike - 10 tisuća kuna, isplatit će se autoru čiji rad osvoji najviše glasova posjetitelja izložbe, što prebrojava posebno povjerenstvo po zatvaranju izložbe. Nagrada nije otkupna i isplaćuje se autoru kao poticaj za daljnji rad. 

Na izložbi HT nagrade, kojoj je cilj otkriti i promovirati ono najbolje, najuzbudljivije i najnovije od hrvatske suvremene umjetnosti, sudjeluje i troje pozvanih umjetnika, Duje Jurić, Igor Ruf i Davor Sanvincenti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 14:25