SAMIZDAT

Riječki fotograf Karlo Čargonja pokrenuo Kickstarter kampanju za objavu svoje fotoknjige

Karlo Čargonja
 Ivan Vranjic
Krajnji plan je da to bude deset knjiga, koje su međusobno povezane te funkcioniraju kao cjelina, ali mogu funkcionirati i zasebno

- Prije nego sam počeo raditi fotografije za projekt, bio sam u totalnoj depri. Jer, do korone, sve je bilo super. Dobivao sam dobre poslove, surađivao sa super ljudima. Ali, onda se dogodio virus i u tjedan dana se sve srušilo. S druge strane, otvorila mi se mogućnost da nekoliko mjeseci radim na autorskim projektima, za koje inače nemam vremena. Kada sam to shvatio, bilo mi je puno bolje.

Otada sam na svojim fotoknjigama radio svaki dan, u prosjeku između 10 i 12 sati - govori nam riječki fotograf Karlo Čargonja, koji je upravo usred svoje Kickstarter kampanje za objavu svoje fotoknjige. Dok smo čekali da sve ovo prođe, Stvari koje nismo koristili, Više se ne sjećam tko je pobijedio i Mjesto o kojem sam već pričao naslovi su četiri sveska koji zajedno čine njegovu fotoknjigu radnog naslova Dok smo čekali, a sam ih je uredio, dizajnirao, prelomio, pa čak i šivao.

Četiri sveska su otisnuta u malom broju primjeraka, a Kickstarter kampanja, koju polako privodi kraju, omogućit će mu da svoj samizdat tiska u većem broju knjiga. Fotoknjige su rijetka i neobična pojava u Hrvatskoj, dok su u svijetu prava normalnost, a Čargonja kao glavne razloge za to izdvaja malo tržište i skup proces proizvodnje takvih fotoknjiga. No, umjetnik, fotograf i voditelj riječkih “Razgovora o fotografiji”, kao i voditelj radionica o samizdatu, pomogao si je Kickstarter kampanjom, a ljudi su pokazali da ovo tržište, koliko god bilo malo, itekako interesira fotoknjiga. Čargonja je za njezino izdavanje, naime, skupio gotovo dvije tisuća dolara. Impresivno za tržište koje, navodno, ne interesira koncept fotoknjige.

- Meni je kod fotoknjiga najzanimljivije što su one konceptualni radovi. To su priče koje imaju glavu i red, i za koje moraš upregnuti misaone procese. Za razliku od izložbi, super je što ga možeš dobiti u ruke, gdje god bio, pa tako upoznati autora. Zanimaju me takvi projekti, koji su cjeline, koji su smišljeni i nose neku svoju priču. Odnos između fotografija je u formatu knjige također poseban te otvara dosta mogućnosti. Već dugo me zanima takav autorski izričaj kroz fotografske cjeline - komentira fotograf koji, kako kaže, ima četiri police pune fotoknjiga raznih svjetskih autora, na čije izložbe namjenski odlazi u velike svjetske metropole. Korona virus mu je napokon pružio vremena da sam organizira i tiska jednu svoju.

image
Karlo Čargonja
Ivan Vranjic

- Sve knjige su nastale kroz posljednja tri mjeseca, iako su neke fotografije koje sam koristio starije od toga. Krajnji plan je da to bude deset knjiga, koje su međusobno povezane te funkcioniraju kao cjelina, ali mogu funkcionirati i zasebno - govori Čargonja dok lista jednu od knjiga. Prikazano je plavetnilo neba u raznim svojim nijansama, a umjesto numeracije, na dnu knjige stoji vrijeme u koje je fotografirao nebo. Zatim, fotograf lista drugu knjige iz serije. Vidimo jeans, rumenilo za usne, nekorištene SD kartice fotografa u izolaciji. Svakodnevni predmeti koji su u čudnom dobu virusa posve izgubili značenje.
- Fotografirajući nebo, htio sam se referirati na prolaznost vremena, na čekanje. To je nebo u koje smo svi zajedno gledali, čekajući da ovo prođe.

Sjećam se da je bilo petnaestak takvih sunčanih dana zaredom, a mi zatvoreni u kućama. Gledamo u isto nebo i ne znamo što ćemo - komentira Čargonja fotografije iz sveska “Dok smo čekali da ovo prođe”. Sva četiri sveska prate i citati velikih majstora pisane riječi, kao što su Handke i Dragojević jer autor, osim iz ljudi, situacija i događaja, inspiraciju crpi i iz pisane riječi. Fotoknjiga Dok smo čekali prikaz je svakodnevice u kojoj autor pronalazi i ističe momente koji su, zamrznuti u fotografiju, možebitni okidači mašte, vodiči u neke druge svjetove, bilo da se radi o pejsažima, ljudima ili artefaktima koji se prikazuju na fotografiji. A sve je, zapravo, i priča, jer za Čargonju fotografije prikazane u slijedu imaju posebnu, narativnu vrijednost kakvu pronalazi i kod svojim omiljenih pisaca.

Fotografsku knjigu u četiri dijela moguće je unaprijed kupiti preko Kickstarter kampanje, te tako omogućiti njeno tiskanje i samoizdavanje. Autorski primjerci su ograničeni na 100 primjeraka od kojih će svaki biti ručno uvezan, pojedinačno numeriran i potpisan. Prezentacija knjige i otvaranje samostalne izložbe Karla Čargonje održat će se u petak, 26.06.2020 u Živom ateljeu na adresi Ilica 110.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:46