VIKTOR VEKSELBERG

Ruski milijarder dobro poznat i Hrvatima, posudio je djela za izložbu Fabergéovih jaja. Upitna je njihova daljnja sudbina

 Viktor Vekselberg

 Olga Maltseva
Jaja koja je platio 100 milijuna dolara, na izložbi su u Victoria&Albert Muzeju u Londonu. Dio zbirke je izlagao i u Dubrovniku 2007. godine

Britanska je vlada na listu sankcioniranih dodala i milijardera Viktora Vekselberga koji je preko svoje fondacije Spona vremena londonskom muzeju Victoria & Albert posudio Fabergéova jaja. U svrhu izložbe ustupio im je na korištenje carsko uskrsno jaje pod nazivom "Kokošje jaje", izrađeno 1884. godine za oca cara Nikole, koji je taj dar namijenio carici Mariji Fjodorovnoj, piše The Art Newspaper.

Vekselberg je ruski milijarder rođen u Ukrajini, a njegovo se bogatstvo procjenjuje na 9,3 milijarde dolara. Kako smo već pisali, Vekselberg je, među ostalim, vlasnik nekretnina u Dubrovniku, uključujući hotela Belvedere, koji čeka obnovu.

2007. godine u Dubrovniku je održana izložba "Fabergéu Dubrovniku - Blago carske Rusije", a među eksponatima našla su se i slavna carska uskršnja jaja, pisalo se i kako je riječ o najskupljoj izložbi ikada kod nas održanoj, a upravo iz ove zbirke. Vekselberg je 2004. otkupio cjelokupnu zbirku američkoga medijskog magnata Malcoma Forbesa i postao vlasnikom čak devet od ukupno 42 sačuvana carska jaja nastala u Fabergeovoj draguljarnici.

"Barunu aluminija" sada je ograničeno putovanje i zamrznuta mu je imovina.

Londonski muzej tvrdi da vladina odluka neće utjecati na izložbu. "Dogovor o posudbi je ostvaren s fondacijom Spona vremena i postignut je u dobroj namjeri. Pobrinut ćemo se da se svi predmeti nakon završetka izložbe sigurno vrate", navode. Vekselberg je "Kokošje jaje" kupio 2004. godine kao dio Fabergéove kolekcije koju je nekoć posjedovao Forbes. Njegova Fabergéova carska jaja uglavnom su izložena u Fabergéovu muzeju u Sankt Peterburgu, koji je odbio komentirati nametnute sankcije.

Milijardera su prethodno sankcionirale Europska unija i Sjedinjene Američke Države pa je veze s njim prekinuo i londonski Tate. Vekselberg je dotad bio počasni član Fondacije Tate, a u pismu muzeju navodno je naveo kako mu je drago što su njegove donacije pridonijele razvoju kulturnih veza te da će poduzeti sve u svojoj moći kako bi se ubrzao povratak mira.

Američka vlast tvrdi da je Vekselberg "blisko povezan" s Putinom.

Muzej Victoria & Albert za ovu je izložbu mnoge umjetnine posudio iz ruskih muzeja. Na primjer, iz Muzeja moskovskog Kremlja dolaze jaje "Moskovski Kremlj" iz 1906., "Jaje iz Aleksandrova dvorca" iz 1908. te "Romanovljevo tristogodišnje jaje" iz 1913. godine. Londonski muzej će, kažu, pratiti razvoj situacije u Ukrajini, a ruske institucije zasad nisu zatražile da im se posuđene izloške vrati.

image

Izložba u Londonu

Charlie J Ercilla/Alamy/Alamy/Profimedia

Podsjetimo, o londonskoj smo izložbi pisali prije početka sukoba, obuhvatila je preko 200 predmeta čiju je vrijednost bilo nemoguće procijeniti.

Izložba pod nazivon 'Romance to Revolution' prikazala je jednu od najvećih zbirki legendarnih carskih jaja, čak 25 primjeraka, što je, kako se navodilo, najveća kolekcija otvorena za oči javnosti u posljednjih 25 godina.

Ispričala je priču o Carlu Fabergéu i njegovoj međunarodno priznatoj firmi koja je simbolizirala rusko umijeće i eleganciju - asocijaciju dodatno ojačanu svojom vezom s romantikom, glamurom i tragedijom ruske carske obitelj.

Mnogima nepoznati primjerci na izložbi, istražili su i anglo-rusku vezu njegovog poduzeća s jedinom podružnicom izvan Rusije koja je otvorena u Londonu 1903. godine. Kraljevska obitelj, aristokrati, američke nasljednice, prognani ruski vojvode, maharadže, financijeri s novostečenim bogatstvom i ljudi iz visokog društva hrlili su u njegovu zlatarnu kako bi jedni drugima kupovali darove neusporedivog luksuza. Fabergéova djela bila su jednako popularna u Britaniji kao i u Rusiji.

Ukršnja jaja zlatar je izrađivao za ruske careve u razdoblju od 1885. do 1917. godine, a njihovu je vrijednost danas nemoguće procijeniti.

image

Vojvotkinja Kate na izložbi

Jeremy Selwyn/evening Standard/Pa Images/Profimedia

Sve je počelo kad je ruski car Aleksandar III. dao napraviti za svoju suprugu Mariju Fjodorovnu specijalno uskršnje jaje kod poznatog ruskog zlatara Fabergéa davne 1885. godine. Prekrasan primjerak od zlata ukrašen draguljima toliko se svidio ruskoj carici, da je darivanje ovih skupocjenih pisanica postalo tradicija.

Nakon smrti Aleksandra III. njegov nasljednik Nikola II. od ove je slavne zlatarske kuće nastavljao naručivati po dva jaja od plemenitih kovina svake godine – jedno za majku Mariju, a drugi za njegovu suprugu Aleksandru, a nekoliko ih je napravljeno i za druge bogate porodice poput bankara Rotschilda.

Sačuvano je 42 jaja, a deset se može naći u Muzeju u Kremlju. Drugu najveću kolekciju, od čak 9 jaja, kupio je ruski milijarder Viktor Vekselberg za nevjerojatan iznos od 100 milijuna američkih dolara 2004. godine. Ostatak se nalazi u privatnim kolekcijama.

Izložena londonska zbirka uključila je nekoliko jaja koja nikad prije nisu prikazana u Velikoj Britaniji, među njima najveće carsko jaje - Moskovsko kremaljsko jaje - inspirirano arhitekturom Uspenske katedrale, posuđeno iz Kremlja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 03:44