NEOBIČNA INTERVENCIJA

S Dolca je preko noći nestao golemi tepih, umjetnički rad nastao u sklopu festivala ulične umjetnosti

 Ernest Mazarekic All Rights Res/
Autor rada Damir Begović najavio je nove poteze. Tepih je ipak kasnije pronađen pronađen sa strane

Netko je intervenirao u intervenciju i skinuo uličnu Ponjavu autora Damira Begovića sa zida pored stuba Dolac. Zahvaljujući njemu ili njoj, trenutno ne možete pogledati Ponjavu, najavljuju iz festivala. Ali će se Ponjava vratiti, i to uz mali twist najavili su iz Festivala ulične umjetnosti Okolo u sklopu kojeg je i ovaj rad nastao. Ovaj umjetnik stvara vizualno i teksturno bogate i slojevite kolekcije inspirirane rodnom Slavonijom, pa je na uglu Splavnice i Tkalčićeve ulice postavio impresivnu prostornu instalaciju ‘Narodni grafiti Ponjava‘ i kroz suvremeni pristup i drugačiju tehniku obilježio etno tradiciju.

image

Damir Begović

Ernest Mazarekić/

Radi se o tekstilnoj instalaciji, sa stiliziranim tradicionalnim slavonskim uzorkom, a koja svojom veličinom i bogatim koloritom dominira stubama. Kako je umjetnik naveo na društvenim mrežama rad je produkt ‘intenzivnog rada, iskrojenih i sašivenih preko 600 kvadrata, 300 metara trakica s gombicama, 50 metara vatelina i isto toliko tkanine, radnih smjena od 13 sati u prosjeku, litara i litara znoja i Oliverovih playlista‘.

Ana Mikin, jedna od organizatorica festivala nam je rekla da je tepih kasnije pronađen sa strane: "Netko je intervenirao u intervenciju i skinuo instalaciju autora Damira Begovića sa zida uz stube Dolac. No instalacija nije otuđena niti oštećena, a umjetnik će ju ponovno postaviti tako da će ju nanovo biti moguće pogledati od petka, ali na obližnjoj lokaciji. Kad je već skinuta, imamo na neki način priliku dodatno se poigrati s novom lokacijom i postavom pa ćemo to i učiniti. Ulična umjetnost je živa i nepredvidiva i katkada se nažalost dogode takve stvari, ali to je sve dio života javnih prostora i druga strana umjetnosti koja je dostupna svima".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 20:27