Noć muzeja

S uspjehom prvi put održano digitalno izdanje omiljene muzejske manifestacije

U muzeju grada Šibenika održana je Noć muzeja, zbog pandemije COVID-19 dio događanja bio je na Internetu.
 
 Niksa Stipanicev/Cropix
Veliki interes je izazvala virtualna izložba učenika OŠ Muć o materijalnoj i nematerijalnoj kulturnoj baštini Dalmatinske zagore

U šesnaestoj Noći muzeja, koja je održana 29. siječnja u organizaciji Hrvatskog muzejskog društva u suradnji s 188 muzejskih, baštinskih, obrazovnih, znanstvenih i vjerskih institucija, a prvi put putem digitalnih kanala komuniciranja. Održani su i brojni programi uživo, gdje je to bilo moguće, i sukladno epidemiološkim mjerama.

Na digitalnoj platformi nocmuzeja.hr uz informatičku podršku Studia Mikser iz Rijeke, u vremenu od 18:00 do 01:00 sat iza ponoći, zabilježeno je 100.709 pretraživanja prijavljenih programa.

Ove godine, svoje iznimno kreativne i atraktivne programe, različita i bogata događanja, izložbe, stalne postave, glazbena događanja, radionice, filmove, spotove itd. prilagođene digitalnim kanalima komuniciranja s publikom i najširom javnosti, posjetitelji su mogli pratiti preko digitalnih kanala i medija kao virtualne 3D šetnje, proširenu stvarnost, video mapping, video zapise, filmske projekcije, live stream, itd.

Pregled nekih pretraživanja zabilježenih samo na digitalnoj platformi nocmuzeja.hr, bez brojki pretraživanja izravno na mrežnim stranicama i društvenim mrežama sudionika Noći muzeja: Arheološki muzej Istre u Puli s 13.442, Muzej Đakovštine u Đakovu 7.597, Hrvatski pomorski muzej Split 5.743, Arheološki muzej Zadar 4.788, Memorijalni centar „Nikola Tesla” Smiljan 3.096.
U Zagrebu, koji je pogođen razornim potresom i oštećenjima muzejskih zgrada i fundusa, interes za virtualni posjet tradicionalno je bio veliki za Tehnički muzej Nikola Tesla 3.039, Muzej čokolade 2.544, Arheološki muzej 1.720, Muzej suvremene umjetnosti 1.368, Hrvatski prirodoslovni muzej 1.343, Lauba 1.295. itd.

U katastrofalnom potresu koji je pogodio Petrinju, Sisak i Glinu i prouzročio velika stradanja i štete stanovništvu, povijesnoj jezgri i institucijama u središtu Petrinje, kao simbolična gesta sudjelovanja u Noći muzeja, održana je izložba na otvorenom u organizaciji djelatnika Galerije “Krsto Hegedušić” i Pučkog otvorenog učilišta Hrvatski dom Petrinja.

Navodimo još neke brojke pretraživanja na platformi: Muzej grada Pregrade 1.527, Muzej hrvatskih arheoloških spomenika Split 1.219, JU u kulturi Solin 2.909 i glazbeni program uživo, Dvor Veliki Tabor 1.001, Gradski muzej Karlovac 1.066, Muzej krapinskih neandertalaca 937, Muzej grada Rijeke 864, posebna mogućnost „živog“ obilaska Palače šećera i izložbe “Riječki torpedo - prvi na svijetu", Dvor Trakošćan 628, Narodni muzej Labin 572, Muzej Sinjske alke Sinj 517 i brojni drugi.

Posebno ističemo Dječji vrtić Potjeh u Slavonskom Brodu s 392 pretraživanja, koji je ponudio programe za najmlađe.

Program OŠ Braće Radić, Bračević, Donji Muć, izazvao je veliki interes, pa je na platformi zabilježeno 1.083 pretraživanja sadržaja, a virtualna izložba učenika predstavila je materijalnu i nematerijalnu kulturnu baštinu Dalmatinske zagore i kviz znanja na temu, pod vodstvom prof. Alenke Papak Miljević. U svojoj poruci organizatorima navela je „..našim učenicima u maloj planinskoj školi približavamo kulturu, mi ne možemo u muzeje, ali zato muzeje donosimo nama…“.

Svoj doprinos „globalnoj“ slici funkcioniranja muzejskih institucija u doba kriza, posebno je dala Hrvatska radiotelevizija, produkcijom specijal emisije Noć muzeja, pružajući gledateljima mogućnost virtualnog putovanja i razgleda hrvatskih i svjetskih muzeja, kao i njihovog komuniciranja s posjetiteljima i javnostima u doba pandemije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2021 02:38