AKADEMSKI SLIKAR

Sebastijan Dračić u Muzeju suvremene umjetnosti predstavlja ciklus ‘Kob‘

Sebastijan Dračić
 PR
‘Prisutan na sceni više od petnaest godina, Dračić se nametnuo kao jedan od najznačajnijih predstavnika hrvatske likovne scene‘

Hrvatski akademski slikar Sebastijan Dračić priprema novu samostalnu izložbu nakon sedam godina stanke. Izložba pod nazivom Kob otvara se 3. rujna u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti (MSU), gdje će je publika moći razgledati do 27. rujna.

Nakon desetak samostalnih izložbi i četrdesetak skupnih u svojoj dosadašnjoj umjetničkoj karijeri, Dračić će u MSU izložiti devet slika iz ciklusa "Kob" na kojem je radio posljednjih sedam godina.

"Kob" je, naime, svojevrsni nastavak ciklusa "Sivo" iz 2014. godine koji je naišao na pozitivne reakcije kritičara i ljubitelja umjetnosti, a nova djela napravljena tehnikom ulja na platnu predstavljaju različite motive: od pejzaža i mrtve prirode do akta.

image
"Babilon" (2021., ulje na platnu)
Sebastijan Dračić/PR

- Tematika "Kobi" obuhvaća brojne fenomene današnjice koji su nam svima dobro poznati - način života, masovni mediji, tehnologija i konzumerizam. Ne prilazim ovim temama nužno s kritikom, može ih se shvatiti višeznačno, možda čak i kontradiktorno, a prožete su zdravom dozom humora. Oduvijek su me inspirirale ideje distopije i utopije, znanstvene fantastike i djela pisaca kao što su Aldous Huxley i George Orwell, a to će se vrlo dobro vidjeti u "Kobi" - objašnjava Dračić i otkriva otkud ideja za naziv ciklusa: "Čitao sam ponovno poemu Smrt Smail-age Čengića u kojoj jedno pjevanje nosi naziv Kob, a ta riječ i njezino značenje su mi se nekako posebno urezali u pamćenje. Vjerujem kako će svi koji posjete izložbu u slikama vidjeti zašto je za naziv odabrana ta riječ koja u sebi nosi jednu posebnu, sudbonosnu težinu."

Dračić je zagrebačku Akademiju završio u klasi prof. Zlatka Kesera s brojnim drugim istaknutim umjetnicima svoje generacije, a brojni stariji kolege su ga još kao mladog autora svrstavali među najperspektivnije umjetnike suvremenog hrvatskog slikarstva.

image
"He Speaks in Stones and Trees, The Bones of Things" (2019., ulje na platnu)
Sebastijan Dračić/PR

Izložba autora koji se ne voli svrstavati u ladice, ali ipak najviše voli figurativno slikarstvo, označit će tako početak jesenske kulturne sezone u metropoli.

- Prisutan na sceni više od petnaest godina, Sebastijan Dračić svojim se dosadašnjim radom nametnuo kao jedan od najznačajnijih i najzanimljivijih predstavnika svoje generacije i hrvatske likovne scene. Novim ciklusom slika vrlo zanimljivog naziva "Kob", umjetnik tematski propituje aktualnost vremena i promjene koje one donose. Kroz seriju od devet novih radova Dračić želi dati i prikazati dublji uvid u civilizaciju, sa svim kompleksnostima i proturječjima. Ambivalentnost i neodređena slutnja ključan su psihološki moment koji umjetnik želi naglasiti u svojim djelima iz kojih proizlaze momenti buđenja i svjesnosti duboko utisnute kolektivne memorije cikličnosti vremena. To su prizori moguće prošlosti, konture nesigurne budućnosti, ali i obrisi nesigurne sadašnjosti. Riječ je o iznimnom likovnom ostvarenju novog ciklusa koji zasigurno nikoga neće ostaviti ravnodušnim, i koji otvaraju mnoge prostore za razmišljanja i sagledavanja svijeta u kojem živimo i koji nas okružuje, kao i ulogu koju kao pojedinci u njemu imamo - ispričala je Martina Munivrana, kustosica izložbe.

image
"The Universe is Indifferent" (2017., ulje na platnu)
Sebastijan Dračić/PR

Sebastijan Dračić rođen je u Zagrebu 1980. godine, a diplomirao 2006. godine na Slikarskom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu.

Izlagao je u Hrvatskoj, Njemačkoj, Austriji, Poljskoj, Kini, Italiji, Srbiji i Makedoniji. Dobitnik je dvije stipendije The Pollock-Krasner Foundation 2012. i 2019. godine. Sudjelovao je na rezidencijalnim programima Kulturkontakt Austria u Beču 2009 i One-sided story u Leipzigu 2012. te osvojio brojna priznanja i nagrade.

Slike mu se nalaze u privatnim zbirkama u Hrvatskoj i u inozemstvu, te u zbirci Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci. Asistent je na Nastavničkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2021 21:19