Novo ruho

Šekuljica: Minnie može u haljini na ples, a u hlačama izvoditi građevinske radove. Ili obrnuto

Minnie Mouse by Stella McCartney

 Abaca/Abaca Press/Profimedia
Pitali smo domaće dizajnere što misle o suradnji Disneyja i Stelle McCartney, činjenici da Minnie ne nosi više crvenu haljinu.

Crvena haljina s bijelim točkicama i žute cipele na nisku petu desestljećima su dio odjevne kombinacije Minnie Mouse, jednog od najprepoznatljivijih Disneyjevih likova.

image

Minnie i Mickey Mouse

VOLKER DORNBERGER/DPA/dpa Picture-Alliance via AFP

Sve se promijenilo, a Minnie je ostajala ista. Sve do sada. Jer Minnie je nedavno dobila novo ruho.

Britanska modna dizajnerica Stella McCartney osmislila je njen novi imidž te je odjenula u plave hlače i sako s crnim točkicama.

"Minnie utjelovljuje sreću, samoizražavanje te autentičnost, a ima i dobar stil", poručila je McCartney, čija će kompletna kreacija biti predstavljena u ožujku povodom Međunarodnog dana žena i tridesete godišnjice postojanja Disneylanda u Parizu, piše CNN.

Novi modni izričaj Minnie Mouse ubrzo je na Twitteru pohvalila i Hillary Clinton, bivša državna tajnica te kandidatkinja za predsjednicu Sjedinjenih Američkih Država, čiji je modni odabir 2004. godine izazvao slične reakcije. Naime, u javnosti je prikazan službeni portret Bijele kuće na kojem se Clinton pojavljuje u crnom odijelu, što je bio presedan za jednu prvu damu.

I dok slavna dizajnerica "makeover" voljene mišice vidi kao "simbol napretka i osnaživanja novih generacija", neki njeno novo izdanje smatraju problematičnim.

"Sada izgleda muževnije", smatra američka politička komentatorica Candace Owens te dodaje da je "Minnie u hlačama" dio pokušaja da se uništi osnovne postavke našega društva, prenosi CNN.

Za modnu transformaciju Minnie Mouse ovih se dana zanimaju mnogi: od medija koji o njoj izvještavaju do komentatora koji svoje stajalište dijele na Twitteru. Kako bi, pitaju se neki, Minnie u hlačama u 21. stoljeću mogla izazvati revoluciju. Hlače kao dio ženske garderobe nisu novost još od dvadesetih godina prošlog stoljeća.

Za mišljenje smo pitali dvojicu domaćih dizajnera.

"Čak i djevojčice koje vole Minnie Mouse nose hlače"o ističe Juraj Zigman.

Cijela je situacija otišla u krivome smjeru, a kontroverza oko dječje crtanog lika je apsurdna, smatra Zigman.

"Rasprava o Minnieinom novom stilu je promašena i šalje krivu poruku.U posljednje vrijeme više se ništa ne smije, sve se previše analizira. Svi pokušavaju poslati dubokoumne poruke i nepotrebno filozofiraju. Potrebno nam je više pozitive. Zašto Minnie ne bi obnovila stil? Sve se mijenja, zašto bi Minnie stalno morala biti ista? Ajmo biti kreativni i igrati se. Ajmo biti kao djeca."

Sličan pogled na novi projekt Stelle McCartney ima i Aleksandar Šekuljica iz dizajnerskog dvojca ELFS.

"Što se mene tiče, Minnie može u haljini ići na ples, a u hlačama izvoditi građevinske radove. Ili obrnuto.Treba promovirati slobodu i različitosti te okrenuti paradigmu naglavačke. Originalna Minnie ne mora nestati. Mogu obje istodobno postojati. Ponešto za svakoga. Minnie može imati pun ormar odjeće. Neka se stalno presvlači! Moramo biti kreativni i eksperimentirati. Ako neće moda, tko će?", zaključuje Šekuljica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 18:48