VJERUJEM U VIŠE SILE

Senzacionalna osnovna škola izgleda poput svemirskog broda... ovo je najljepša arhitektura Europe

Škola ”Reggio”, Madrid, Španjolska – Andres Jaque/Office for Political Innovation (Madrid, Španjolska)
 

 José Hevia
Dobitnici glavne nagrade i nagrade za mlade autore Mies van der Rohe bit će proglašeni sredinom travnja. Škola u Madridu na fasadi ima i prostor za uzgajanje insekata

Fondacija Mies van der Rohe objavila je finaliste nagrade Europske unije za suvremenu arhitekturu – Mies van der Rohe 2024. Od sedam finalista, pet ih je u konkurenciji za glavnu arhitektonsku nagradu, a dvoje za nagradu za mlade autore, piše UHA.

Dobitnici glavne nagrade i nagrade za mlade autore biti će proglašeni sredinom travnja, a svečana dodjela nagrada održat će se 13. i 14. svibnja 2024. u Miesovom paviljonu u Barceloni.

image

Studentski paviljon TU Braunschweig, Njemačka – Gustav Düsing i Max Hacke (Berlin, Njemačka)

/Iwan Baan

Finalisti za glavnu arhitektonsku nagradu Europske unije za suvremenu arhitekturu - Mies van der Rohe 2024. su Gradska galerija suvremene umjetnosti "Plato" iz Ostrave u Češkoj (KWK Promes, Katowice, Poljska), Studentski paviljon TU iz njemačkog Braunschweiga (Gustav Düsing i Max Hacke, Berlin, Njemačka), Škola "Reggio" iz Madrida (Andres Jaque/Office for Political Innovation, Madrid, Španjolska), dogradnja i adaptacija Samostana sv. Franje u Sainte-Lucie-de-Tallano u Francuskoj (Amelia Tavella Architectes, Aix en Provence, Francuska) te "Häge" iz švedskog Lunda (Brendeland & Kristoffersen architects, Oslo, Norveška).

Nekadašnja klaonica iz 19. stoljeća iz češke Ostrave danas je suvremena umjetnička galerija. Povijesna građevina je spašena te je pretvorena u umjetničku galeriju. Predloženo je rješenje umjetnost učinilo demokratičnijom, dok je prostor oko galerije transformiran u biodiverzivni art park.

Studentski paviljon na kampusu TU Braunschweig je, stoji na internetskoj stranici nagrade Mies van der Rohe, inovativna i iznimno fleksibilna okolina za učenje, koja potiče društvenu razmjenu te generiranje interdisciplinarnog znanja između studenata i učitelja. Primarni cilj bio je stvoriti pristupačan i raznolik prostor za studente svih disciplina, stvarajući pritom suvremenu okolinu za učenje, piše Archdaily.

Dizajn madridske škole temelji se na ideji da arhitektura okoline u djeci može pobuditi želju za istraživanjem. Građevina je zamišljena kao kompleksni ekosistem koji učenicima omogućava da sami odrede smjer svog obrazovanja kroz proces intrizično motiviranog kolektivnog eksperimentiranja - slijedeći pedagoške ideje koje su Loris Malaguzzi te roditelji talijanskog grada Reggio nell‘Emilia razvili kako bi povećali dječji kapacitet za nošenje s nepredvidljivim izazovima te potencijalom, piše Achdaily.

Arhitekti su, radeći ovu školu, slušali što žele učenici. Učenici su tražili zgradu bez zidova koja je poput vrta i svemirskog broda.

‘Izgleda kao robot napravljen od maslaca‘, bila je reakcija jednog od učenika kada su prvi put vidjeli svoju novu školu. Nisu pogriješili. Smještena na sjevernoj periferiji Madrida, u predgrađu Encinar de los Reyes, škola Reggio je nadrealni prizor, uzdiže se sa nagnute parcele poput velikog stroja za učenje.

Korziški samostan iz 15. stoljeća, koji je dogradio, adaptirao i renovirao francuski studio Amelia Tavella Architectes, prije te je intervencije dugo bio napušten. "Vjerujem u više i nevidljive sile. Samostan Saint-François, izgrađen 1480. godine, dio je tog vjerovanja", izjava je arhitekta koje prenosi Achdaily.

Häge je kvalitetni javni prostor koji bi kratkoročno trebao služiti za javnu diskusiju, događanja te radionice, dok bi prema dugoročnoj perspektivi nudio meditativni, lijepi urbani prostor i vrt u središtu novog naselja, stoji na stranici nagrade Mies van der Rohe.

image

"Hage", Lund, Švedska – Brendeland & Kristoffersen architects (Oslo, Norveška)

/Thomas Skinnemoen
image

Dogradnja i adaptacija samostana sv. Franje u Sainte-Lucie-de-Tallano, Francuska – Amelia Tavella Architectes (Aix en Provence, Francuska)

/Thibaut Dini
image

Škola "Reggio", Madrid, Španjolska – Andres Jaque/Office for Political Innovation (Madrid, Španjolska)

José Hevia
image

Gradska galerija suvremene umjetnosti "Plato", Ostrava, Češka – KWK Promes (Katowice, Poljska)

/Julius Sokołowski

Finalisti za nagradu za mlade autore su knjižnica "Gabriel García Márquez" iz Barcelone (SUMA arquitectura, Madrid, Španjolska) te Trg i Centar za turiste iz Piódãoa u Portugalu (Branco del Rio, Coimbra, Portugal).

Prvi finalist inovativna je knjižnica u Barceloni koja nosi ime nobelovca Gabriela Garcíje Márqueza. Ona služi radničkoj klasi te naselju u koje se godinama nedovoljno ulagalo. Danas to naselje, smatra IFLA, uživa u "najboljoj novoj knjižnici na svijetu".

U portugalskom Piódãou, pak, redizajnom te popločavanjem nekadašnje je parkiralište transformirano u trg na čijoj se južnoj strani nalazi turistički ured. Prostor koji su nekad ispunjavali auti vraćen je pješacima te je postao mjesto okupljanja koje pogoduje društvenoj interakciji, navodi se na internetskoj stranici arhitekata Branca i del Rio.

image

Trg i Centar za turiste, Piódão, Portugal – Branco del Rio (Coimbra, Portugal)

/Federico Martinho
image

Knjižnica "Gabriel García Márquez", Barcelona, Španjolska – SUMA arquitectura (Madrid, Španjolska)

/Jesús Granada
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 00:33